A zászlóégetésről

2012. január 20. 09:02

Amíg nem társul hozzá erőszak, vagy erőszakra való felhívás, addig a zászlóégetés nem tekinthető bűncselekménynek, nem minősül garázdaságnak.

2012. január 20. 09:02
TASZ

„Azon ugyan lehet vitatkozni, hogy a nemzetállamok történeti, etnikai vagy politikai közösségek-e, illetve hogy az államszövetségek csupán érdekközösségek, vagy elvek és értékek mentén is szerveződnek. Zászlóik elégetése azonban a velük szembeni nyilvánvaló politikai ellenszenv kifejezése. Az ellenszenv ilyen kinyilvánításával természetesen lehet egyetérteni vagy azt elutasítani, lehet sértőnek találni vagy azonosulni vele. Egyet nem lehet vele tenni: jogszabályokkal tiltani.

Mindez nemcsak a zászlóégetésre igaz. Ugyanezek a megfontolások érvényesek a jelképek viselésére, idézzék azok a legsötétebb önkényuralmat, vagy a nemzeti jelképek kifigurázására, mégoly silány stílusban adják is elő. Mint ahogyan a blaszfémiára, a szarkazmusra, a káromkodásra, a gúnyolódásra is, akár politikaiak, akár nem. (...)
 
Amíg nem társul hozzá erőszak, vagy erőszakra való felhívás, addig a zászlóégetés nem tekinthető bűncselekménynek, nem minősül garázdaságnak. Amíg csak ellenszenvet kifejező véleménynyilvánítás, addig a szólásszabadság alkotmányos oltalma alatt áll, azaz még szabálysértést sem valósít meg. A TASZ szerint a szabadságnak csak ez a felfogása áll összhangban az Európai Unió elveivel és értékeivel – akkor is, ha a szabadságot ezekkel az elvekkel és értékekkel szemben gyakorolják. Az Alkotmánybíróság ítélete ugyanis azt is tartalmazza, hogy éppen a békés véleménynyilvánításnak és a népszerűtlen elképzeléseknek a hatósági üldözése jelenti a szabad társadalom ellenségeinek eszközét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. január 21. 03:04
Aljasság,képmutatás, nemzetekfelettiséggel megtömött azurpátió....Eu a neved. Ideje befejezni a dolgot uraim. Roló.
Talibán
2012. január 20. 21:10
Ez a zászlóégetés annak a strasbourgi bűnbandának (tisztelet a kivételeknek) szól - kár, hogy nem Cohn-Bendit ülepe alá gyújtottak...
Tündér_Lala
2012. január 20. 15:31
Nem, nem bűncselekmény. De súlyosan izléstelen és visszataszító (mint a nyugati újságok fröcsögése). Ezért semmi szín alatt nem támogatom, elítélem és mindenkit lebeszélnék hasonló cselekedekről.
Faqtya ezredes
2012. január 20. 15:09
Nekem is nyóc, de: Hivatalból indulhat eljárás a zászlóégetés miatt 2004. január 12 ...A zászlóégetés alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, így az égető mindenképpen elköveti a garázdaság vétségét, ezt pedig a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Tóth Mihály, több évtizedes ügyészi gyakorlattal rendelkező büntetőjogász, egyetemi tanár. A büntetőjogász hozzátette: a Btk-ban létezik a nemzeti jelkép megsértésének tényállása, ez azonban csak akkor alkalmazható, ha kifejezetten a Magyar Köztársaság himnuszára, zászlajára vagy címerére vonatkozóan használ valaki lealacsonyító kifejezést.... http://index.hu/belfold/zaszlo0112/ Dopmen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!