Nemzeti Véleményhatóság

2012. január 26. 10:58

A vélemény, s annak kifejezése (legyen az bármily megbotránkoztató, felháborító, undorító) önmagában nem büntethető.

2012. január 26. 10:58
Papp László Tamás
Kapitalizmus.hu

Azon következetes kevesek közé sorolom magam, akik teljesen egyetértenek a TASZ zászlóégetés-ügyi nyilatkozatával. Mint Dopeman-ügyben, itt is úgy vélem: a vélemény, s annak kifejezése (legyen az bármily megbotránkoztató, felháborító, undorító) önmagában nem büntethető. Csupán akkor, ha nyíltan, jogilag is bizonyíthatóan erőszakos cselekvésre hív fel. (...) Valószínűleg hamarosan lesz itt véleményfronton drákói törvényi beszigorítás a »mérsékelt jobboldal keményen fellép a szélsőségesek ellen« parasztvakító látszata jegyében. Ha a balliberális hangadók lépre mennek, s helyeslik ezt, két szolgálatot is tesznek a NER-rezsimnek. Egy: ők maguk hitelesítik ezt a propagandalátszatot. Kettő: önmaguk teremtik meg az ellenük irányuló fellépés legitimitását.

A tettlegességet (s az arra felbujtást) nélkülöző szélsőséges kijelentés, gesztus, happening fogalma ugyanis tetszés és ízlés szerint tágítható. Nagyon veszélyes, ha büntethetővé tesszük, mert a mindenkori hatalom gusztusától függ, mit tekint annak, s mit nem. Konkrétan, némi tendenciózus rosszindulattal levezethető például, hogy az ateizmus, a gúnyos vallásbírálat a múltban, a szovjet típusú rezsimben az istenhívő emberek tömegeinek bebörtönzéséhez, kínzásához, kivégzéséhez vezetett. Tehát az ilyen beszédet tiltani kell, vagy újra jön a keresztény vészkorszak.

Ha a jelképégetést, (mint az ugyancsak helytelenül tiltott jelképviselést - vörös csillag, horogkereszt), a militáns nyelvezetű közbeszédet büntethetővé tesszük, olyan véleményszabályozó kaput nyitunk meg, amit nem tudunk majd időben bezárni. Zsarolható, egzisztenciálisan kézben tartható, fenyegethető lenne mindenki, aki ifjonti hévből kamaszkorában szélsőségesek közé keveredett. Mint például e sorok írója.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. január 26. 22:27
Erősen garázdaság szerintem a zászlóégetés.
huttinger
2012. január 26. 21:18
Azért az durva, hogy a drága Bolgár úr úgy kapott a média hatóságtól válaszlevelet, hogy nem is írt nekik.
nyoooc
2012. január 26. 15:16
"Ha a balliberális hangadók lépre mennek..." Már lépre mentek, amikor támogatták a gyűlöletbeszéd törvényt (még Gyurcsány idejében, ha jól emlékszem). Kár, hogy a Fidesz is besétált ebbe az utcába. Igaz, elég erős politikai nyomás terelgette ebbe az irányba, ugyanis ha nem támogatja, az érv lett volna az őket a Jobbikkal összemosni akaróknak...
waddysno
2012. január 26. 12:18
olyanok vagytok mint Móricka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!