Orbán 1984-e és a jeges csend

2011. november 28. 13:37

Nem fér a fejembe, hogy a polgárok miért azzal reagálnak azonnal, hogy elkezdenek mentséget keresni a menthetetlenre.

2011. november 28. 13:37
Tallián Miklós
HVG

Úgy tűnik, meg fog alakulni a NIBEK, azaz a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ, amelynek joga lesz előzetes engedély és bármilyen korlátozás nélkül betekinteni mindenki minden elektronikusan és papíron tárolt adatába, többek között a személyiadat- és lakcímnyilvántartásba, az adóügyekbe, az orvosi adatokba, a banki adatokba, sőt, még a repülőjegy-foglalásokba is. Vagyis, ha kedve tartja, bármely magyar állampolgárról készíthet olyasmi élettörténetet, mint ami a Facebookon is megjelenik, csak itt nem az fog szerepelni, hogy hány pontot ért el valaki a kvízeken, hanem az, hogy mennyit keres és milyen betegségei vannak.

Ez a civilizált világban példa nélküli, botrányosan tág jogkör. De az egészben nem ez a legmeglepőbb és a legrémisztőbb, hanem az a teljes csend, ahogy a magyar civil szféra reagált eddig, illetve az, ahogy nagyon sokan már önszorgalomból, előre elkezdték megideologizálni, miért is jó ez, vagy legalább miért nem baj. Úgyhogy most összegyűjtöttem néhány érvet, és cáfolnám őket, hogy többször ne kelljen erről vitát nyitni. (...)

Azt, hogy a mindenkori kormányzat miért szeretne minél többet tudni az állampolgárairól, sajnos értem. Nem örülök neki, nemkívánatosnak tartom, de értem: sajnos ilyen a hatalom természete. Igazából megtehetnék ezt tökéletes csendben is, kicsit meg is lep, hogy ilyen nyíltan kezdtek neki a mindentudó rendszer kiépítésének. Ami nem fér a fejembe, az az, hogy egyébként a világ, az internet és az adatkezelés kérdéseiben az átlagosnál jobban tájékozott polgárok miért azzal reagálnak azonnal, hogy elkezdenek mentséget keresni a menthetetlenre. Valószínűleg azért, mert már rég diadalt arattak önmaguk fölött.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2011. november 28. 18:20
"betekinteni mindenki minden elektronikusan és papíron tárolt adatába, többek között a személyiadat- és lakcímnyilvántartásba, az adóügyekbe, az orvosi adatokba, a banki adatokba" Azaz sumákoknak konyec..
várúr
2011. november 28. 18:04
Ugyan ugyan... A világ összes titkosszolgálata mindenbe belenézhet. Magyarországon eddig is belenézhetett, csak épp a különböző szolgálatok különböző adatokhoz fértek hozzá, majd utólag egyeztették és összesítették. Arról nem szólva: ma egy közepes képességű hacker bármihez hozzáférhet. Szokásos ballib sikoly.
röviden
2011. november 28. 17:35
Van ott még muníció: utópiában nagy a választék. Lehet, hogy csak én nem olvastam, de a Gulliver-sztori, vagy a Farhenheit 451 például még kihasználatlan.
drkovax
2011. november 28. 17:16
"amelynek joga lesz előzetes engedély és bármilyen korlátozás nélkül" Valószínűleg ebben a szövegrészben lesz az a kis tévinformáció, amire alapozva meg lehetett próbálni a botránykeltést. Egyébként a balosok szerint Amerika demokrácia. Ami az ottani szabályoknál szigorúbb az államra nézve, azt nekik muszáj lesz demokratikusnak tekinteni. (Én kritizálhatnám, mert nekem vannak fenntartásaim az USA demokráciájának abszolút mivoltát tekintve ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!