Nem értjük a multikat

2011. szeptember 15. 11:10

Ideje végre mindenkinek megérteni, hogy a profit – bármennyire is sulykolták belénk ezt évtizedeken át – nem ördögtől való rémség.

2011. szeptember 15. 11:10
Szabó Eszter
FN.hu

„Tizenöt éve dolgozom a GE-nél. Szeretem a munkámat és a világcéget, amely rendben és világos szabályok szerint működik. Szeretem a hazámat is. Néha nem könnyű egyszerre magyarnak és világpolgárnak lenni, mert minket nem Európa szerencsésebb részébe hozott a gólya. Itt nem volt organikus gazdasági és társadalmi fejlődés. Ez látszik a családom történetén is. Öten vagyunk testvérek egy évszázadok óta értelmiségi családban, és csak én élek itthon. A többiek - jóval idősebbek mint én - ’56-ban elmentek az országból, mert a rendszer a szüleinket nem tartotta a nép barátjának. Elvettek mindent, amit generációk felhalmoztak. Ráadásként a tanulás lehetőségét is lezárták a gyerekeik előtt. Az én generációm már tanulhatott itthon és külföldön is. Ma azzal foglalkozom, hogy megértessem a világcéggel és a régióval, hogy milyen lehetőséget nyújthatnak egymásnak.

A sorozat kérdésére egyenes választ adva: a befektetésarányos nyereség (EBIT) elengedhetetlenül szükséges, de már nem elégséges feltétele egy cég hosszú távú és sikeres működésének. Viszont ez biztosítja a befektetett tőke megtérülését. Ideje végre mindenkinek megérteni, hogy a profit – bármennyire is sulykolták belénk ezt évtizedeken át – nem ördögtől való rémség. Nem vezet semmi jóra, ha a marxista tankönyvek avult lapjai alapján viszonyulunk a gazdaság szereplőihez. Azt sem árt belátnunk, hogy a kapitalizmus és annak szereplői állandóan változnak. A cégek az életben maradás érdekében folyamatosan adaptálják a gazdasági és társadalmi változásokat, sőt a legkiválóbbak a köz érdekében, saját eszközeikkel és partnerek segítségével éppen kezdeményezői is lehetnek a progresszív változásoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. No
2011. szeptember 16. 08:42
A kommentek alapján megállapítom, hogy hazánkban 35-40 évig nem lesz gazdasági fellendülés. Ez a kommunizmus igazi bosszúja.
kalasnyikov
2011. szeptember 16. 06:15
Esztikém kedves bloggerina, miért nem mész a testvéreid után? Te vagy a kihelyezett bólya a multióceánon???Ők küldik , te kiárulod????Vagy forditva??? Ilyen backgrounddal már sokra vitted volna valahol a lauderek világában mami.....DDD
Stanc
2011. szeptember 16. 00:28
Valóban nem a profittal van a baj, hanem azzal, hogy az itthoni (hazai) vállalkozónak nem engedi a multi a hasznot, mert különben Kínából rendel! Ergo itt is kínai árakat követelnek meg, miközben az ő növekvő és mohó profitéhségüket természetesnek kell venni, mint ahogy azt is, hogy a bankok egyoldalúan módosíthatnak szerződéseket. Az, hogy folyton visszaélnek az erőfölényükkel illetve a lokális megoldásokat nem díjazzák, már csak hab a tortán!
Ékezet
2011. szeptember 15. 22:57
Olyan ez, mint az erekció! A növekedés NEM fenntartható. Ez kérem erekcionizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!