Újabb adótrükk?

2011. május 22. 18:39

Egyre gyakrabban jelennek meg drága, szlovák rendszámú autón érkező, de még a jellegzetes felvidéki akcentust is nélkülöző, hibátlan magyarsággal beszélő vevők.

2011. május 22. 18:39
Michnai Attila
Heti Válasz

Ismerősöm nagy értékű épületgépészeti berendezéseket árusító - budapesti! - üzletében egyre gyakrabban jelennek meg drága, szlovák rendszámú autón érkező, ottani cégek nevében eljáró, de még a jellegzetes felvidéki akcentust is nélkülöző, hibátlan magyarsággal beszélő vevők.

Hála az áruk szabad áramlását biztosító EU-s alapelvnek, e vevők a szlovák (avagy bármely más tagországi) közösségi adószám birtokában ötödével olcsóbban, azaz áfa mentesen kapják a drága portékát, amennyiben azt kiszállítják az országból.(...)

Persze, ismerve a volt keleti blokkban uralkodó adómorált, a hozzá mérve igen csekély ellenőrzési kapacitást, az EU-s adószámot jogszerűen, ám csalásra, azaz belföldi felhasználásra alkalmazó vevő lebukására, ha csak nem viszi túl nagyban a dolgot, igen kicsi az esély. Ha ugyanis az EU áfa nyilvántartásába (VIES) jelentett magyar eladás vételről szóló párja is rendben megérkezik szlovák oldalról, a rendszer hibát nem jelez, ezért a többi már csak a szlovákiai könyvelő kreativitásán múlik, amelynek gyarapításához újabb ötletekkel e helyütt inkább nem szolgálnánk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. május 23. 14:27
Bármennyire is meglepő: ez itt az EU. Ha tetszik, ha nem. Én, mint uniós polgár ott élek és vállalkozok az EU-n belül, ahol csak akarok. Ha Szlovákiában jobban megéri vállalkozni, mint nálunk, akkor ott vállalkozom. Ennek kapcsán adócsalást emlegetni pedig vagy a tudatlanságból, vagy a kommunista demagógiából adódik. Egy szlovák vállalkozás ugyanis ugyan úgy fizet adót, mint egy magyar, csak épp nem annyit. Amíg ez így van, hogy jobban megéri osztrák, szlovák, vagy más vállalkozást csinálni, mint magyart, akkor sokan fognak más országban vállalkozni. Mihelyst itthon is olyan olcsó lesz a vállalkozás, mint a szlovákoknál, vagy olyan kiszámítható, mint az osztrákoknál, akkor egyből inkább itt vállalkozik mindenki, mivel senkinek sem hiányzik az a plusz meló, amivel a kinti vállalkozás jár. Ez ellen egyet lehet tenni: vagy kiszámítható jogrendet létrehozni (ami a Fidesznek nem erőssége), vagy kellemesebb adókörnyezetet biztosítani (ami viszont alacsonyabb állami szociális szerepvállalással jár).
füst
2011. május 23. 12:50
Ha jól gondolom, a szlovák ill. egyéb rendszámú autók tulajai jellemzőbben a felső(közép) kategóriás autók vevői. Hasonlóan a cikkben jelzett nagyértékű épületgépészeti termékek sem az átlagpolgár sajátjai. Szerintem ebben a vagyoni kategóriában kifejezetten pofátlan dolog a fenti magatartás. Aki meg védi ezeket, az simán csak idióta. Az ilyen vevő, egyszerűen adócsaló semmi más. Ezt még meg is lehetne érteni, ha nem lett volna pont ezekben a rétegekben jelentős az adócsökkentés. A magasabb jövedelmi osztályban lévőknek az egykulcsos adó sokat segített, részben az aadócsökkentés miatt is állt elő a magasabb költségvetési hiány. Szóval a kormány ezirányú lépéseit kritizálni épeszű adófizető polgárként nem lehet. Aki megteszi, a fenti két jelző valamelyikével nem bír.
heima
2011. május 23. 08:05
járjatok gyalog. annyira iszonyat jellemző kőkemény prolizmusra,hogy csak a fogyasztásáért bír fellépni. jaj, bezárják a kocsmát, nem legális a fű és még autókázni is drága
Honfi-fi
2011. május 23. 00:17
Nálam, már a súlyadó kiverte a biztosítékot, aztán az egyre emelkedő parkdíjak. Benzinadó, emelkedő üzi árak. Aztán, vagy 15 éve ezért nem tartok kocsit, csak ha nagyon muszáj volt. Anyjukat húzzák le. Mentség, hogy nem a mostani kormány kezdte, nem illik rájuk verni a balhét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!