Amerika térvesztése

2010. november 13. 11:36

Igen távol van már 1944. Megváltoztak a játékszabályok. Új kihívók kopogtatnak az Egyesült Államok ajtaján.

2010. november 13. 11:36

„Igen távol van már 1944. Megváltoztak a játékszabályok. Új kihívók kopogtatnak az Egyesült Államok ajtaján. Kína vagy Oroszország ma megkerülhetetlen tényező, nem is beszélve a szunnyadó Indiáról, amely bármelyik pillanatban begyújthatja a rakétáit a maga 1,1 milliárdos lakosságával. A XXI. században lassan mindenkinek kelet felé kell tekintenie. Át kell értékelni azt a hét évtizedes berögződést, hogy a világpiac vezetői a második világháborút megnyerő nyugati hatalmak.

A hidegháború idején – a föld kapitalistának tartott felén – még tartható volt ez a berendezkedés, ám a Szovjetunió összeomlása után az amerikaiak által erőltetett – és részben mesterségesen fenntartott – egypólusú rend már a múlté. Oroszország szemmel láthatóan magára talált, Kína két évtizede rohamtempóban növekszik. Így természetes, hogy ők is helyet követelnek maguknak. Ez pedig nem csak a pénzpiacok esetében érződik.

Az IMF-ben a szavazati jogok erőviszonyokhoz való igazítása mellett egyre többen sürgetik az ENSZ Biztonsági Tanácsának átalakítását, azaz a geopolitikai realitások irányába való elmozdítását. Kérdés persze, hogy a szintén a második világháború után megálmodott világszervezetnél mindez mikor következhet be. India mindenesetre már a bejárat előtt várakozik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2010. november 13. 23:41
A cikk irojanak egyeni velemenye van, megtarthatja maganak. Kis cipoben, kis ovodaskent nezi a nagy orszagokat. Azt hisz, hogy az ENSZ BT elintezett valaha valamit is. Utalom az ilyen megmondo embereket akik 'elmagyarazzak' nekem mit kell gondolnom. Finn barataim tovabbra is varjak, hogy mi lesz az EU-val kesobb. Penzugy, kulugy es hadugy kene Brusszelbol. USA le van sz@rva. Azert azt birom, hogy pofazik az EU a penzugyi szigorrol, 3%-os hianyrol, aztan nini a nemetek es a kinaiak nem szeretnek ha megszabnak oket a plusz-minusz 4 %-os savval. Ugy mellekesen, az olcso juan-nal mi is szivunk de az ujsagironak is kell a populizmus.
Kosinva
2010. november 13. 22:51
Magyarországnak az a érdeke, hogy Európa függetlené váljon az amerikai és az orosz befolyástól és emellett megerősödjön és egységesebbé váljon mint gazdaságilag, mint katonailag. A multikultitól rettegőknek megnyugvást szolgálhat, hogy ha jól megnézik a most beinduló folyamatokat, a multikultúra végett ért illetve végett fog érni Európában. Szerintem egy 5 év és durva bevándorlási és menekültügyi európai törvények lesznek. Amúgy nem tudom ki hogy van vele, de például a gyerekeimet olyan világban akarom hogy felnőttek legyenek, ami a föld egyik leghatalmasabb ereje, ami garancia arra, hogy békében, boldogságban, jólétben tudjanak élni és büszkék lehessenek, hogy magyarok és hogy európaiak.
logo
2010. november 13. 16:47
most mentem
logo
2010. november 13. 16:16
Megpróbálom az embereket felrázni abból a hazugálomból, amibe ti ringatjátok őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!