Méregdrága parfüm, ráadásul babáknak? – a Dior megcsinálta, mutatjuk a részleteket

2023. november 19. 15:54

A Baby Dior termékcsalád egy új illattal és a kisgyermekeknek szánt bőrápoló termékekkel bővült. Benne babaparfümmel, amelynek az ára épphogy százezer forint alatt marad. De miért kell a semmihez sem hasonlítható varázslatos babaillattal versenyezni?

2023. november 19. 15:54
Pósa Tibor

Valószínűleg nagy igény jelentkezett erre. Mint mindig, komoly üzletpolitikai számítások, marketingelemzések előzték meg a termék üzletbe kerülését. Talán az elszámolások végén az is ott áll, hogy ez a parfüm mennyit hozhat a világ egyik leggazdagabb emberének, Bernard Arnault-nak, a luxustermékeket gyártó és forgalmazó vállalat, az LVHM tulajdonosának a konyhájára.  

Tehát új illat nyitja meg a Baby Dior, a cég gyermekdivat- és kiegészítők vonalának parfümös világát. Ez nem egészen parfüm, inkább a gyermekek számára készült illatos víz (eau de senteur), amelyhez a szülő potom 255 euróért juthat hozzá.  

Közelebb áll egy jó szaghoz, mint egy komplex illathoz. Valami nagyon egyszerűt, nyilvánvalót és megnyugtatót akartunk alkotni. A komplexitást annál inkább kerüljük, hogy tiszteletben tartsuk a babák törékeny bőrét” – magyarázta a francia Madame Figaro lapnak Francis Kurkdjian, a Dior parfümök kreatívigazgatója.  

Megnyugtató érzés 

A Bonne étoile, azaz Jó csillag névre keresztelt, kisgyermekeknek szánt illat a lehető legegyszerűbb, 

a kor igényeinek megfelelően alkohol nélkül, 98 százalékban természetes összetevőkből készült.

A cég azt viszont nem közölte, hogy miből áll az a két százalék ipari termék. Elvégre nem mindegy, hogy mivel fokozzuk a baba illatát. 

Mi ihlette az alkotót? „Meg akartam kerülni az elkerülhetetlen narancsvirágot, amely oly sokáig a gyermekkor jellegzetes illata volt. Megnyugtató illatot akartam találni egy másik formulában: harmatos, zöld körtét, amelyet csipkebogyó dob fel és gyapjas, védő pézsma burkol be. Olyan, mint egy krémes édesség, amely elolvad a szádban” – osztotta meg az alkotás részleteit az olvasókkal Francis Kurkdjian. 

Az illat reneszánsza 

A Bonne étoile gyümölcsös, virágos és pézsmaillatai a csecsemők és gyermekek számára készült bőrápolási termékek hármasában is elérhetők: egy olvadó tisztítóhab, egy hidratáló tej és egy friss tisztítóvíz, amelyért együttesen 270 eurót, valamivel több mint 100 ezer forintot kell adni.  

A kisgyermekek finom, érzékeny bőrének tiszteletben tartása érdekében kifejlesztett termékek mindegyike legalább 95 százalékban természetes eredetű összetevőkből áll, és a Dior kertjeiből származó, hidratáló hatású Anjou-mályva kivonatot tartalmaz. 

A pasztellszínű üvegeken egy képzeletbeli fantasztikus kert jelenik meg. 

Kellemetlen szagok 

Ez nem az első alkalom a márka számára, hogy létrehoz valamit, amely a kisbabák világát célozza. Néhány évvel a Baby Dior termékcsalád 1967-es megalkotása után született meg az első azonos nevű illat. „Tudtam az 1970-ben létrehozott eau de cologne-ról, de már nem volt semmilyen illatnyomunk róla. Felkerestem azokat, akik elkötelezett hívei a Dior-ház örökségének, és mindent megtudtam a megalkotásának történetéről, beleértve az eredeti formulát, amelyet rekonstruáltam. De úgy éreztem, hogy az az illat már nem felel meg a mai kornak” – fejtette ki Francis Kurkdjian a Madame Figarónak. Az új illatfejezet a legjobb időben, karácsony előtt jelent meg. Nálunk is lesznek, akik türelmetlenül várják a babaparfümöt. 

A hetvenes években a Nyugat erejétől duzzadt, dacolt a hatalmas ellenséggel, a Szovjetunióval. Volt tartása. Most meg szaglik, de nem úgy, mint egy frissen fürösztött kisbaba. Inkább neki kellene „megalkotni egy hatalmas illatfelhőt”, amivel ideig-órákig leplezni tudja a testéből áradó kellemetlen szagokat. 

 

Címlapfotó: Shutterstock 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. november 20. 10:54
Ha a kutyákat és macskákat bekölnizzük, akkor megkeverednek, mert elvesszük tőlük a szaglás élményét. A babákat ha tisztán tartjuk, akkor nincs szükség parfümre. Az első parfüm Egyiptomban készült a fáraók idejében. Franciaországba Caterina de Medici' hozta magával parfümét, amikor a későbbi II. Henrik király hitvese lett. XIV. Lajostól kezdve nagyon megkedvelték a fr. uralkodók. Fürdőszoba hiányában kellett a parfüm, a puder és a paróka. Az éjjelit elegáns brokáttal bevont szekrényekben tartották és tartalmát időnként az ablakon keresztül kiüritették. Ha valakit érdekel a téma, a német Patrick SÜSKIND: Das Parfum c. regényében részletesen leirja, hogyan készülnek a különböző anyagokból, növényekből a parfümök. Jópofa, vicces könyvet irt a nagybőgőről: Der Kontrabass - ajánlom zenészeknek.
Roadkill
2023. november 20. 10:48
a nyugat megérett a pusztulásra
harcimarci-9-9
2023. november 20. 07:23
Sokkal olcsóbb, ha tisztába teszik a gyereket, kicserélik a pisis-kakás pelenkát, lecserélik a lehányt ruhácskát, rendszeresen megfürdetik a babát, stb.
Ninini
2023. november 19. 18:41
...nyátok ...csája
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!