Brüsszel orosz rulettet játszana Moszkva befagyasztott pénzével

2023. március 29. 13:54

Az újabb ötlet: befektetni az orosz zárolt vagyont, a kamatokból pedig Ukrajna újjáépítését finanszírozni. De mi van, ha bukik a terv, és Brüsszel füstbe rizikózza Moszkva pénzét?

2023. március 29. 13:54
null
Révész Béla

Tavaly nyár óta rágja, forgatja szájában, se kiköpni, se lenyelni nem tudja Brüsszel a szankciós politika részeként zárolt orosz vagyon felhasználásának ötletét. A gondolatot pedig sokan támogatják, mondván, az a pénz gyakorlatilag Ukrajnát illeti meg, így erkölcsileg teljesen elfogadható az orosz jegybank és az oligarchák zárolt összegeinek einstandolása, majd felhasználása a háborús károk helyrehozására Ukrajnában. 

Miután az USA pénzügyminisztere és számos nemzetközi szaktekintély figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy a szimpla vagyonelkobzásnak semmiféle jogi alapja nincs, a törvények felrúgásának beláthatatlan következményei lennének, Svájc pedig egyenesen kijelentette, hogy semmi szín alatt nem nyúl hozzá a nála lévő orosz összegekhez, az EU háborúpárti országai lassan kezdenek letenni az „és mi ezt most elvesszük” tervről. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy ne keresnék tovább a lehetőséget a játékra a moszkvai összegekkel.

Kibelezné a nemzetközi jogot Brüsszel az orosz pénzért

Az Európai Bizottság továbbra sem tett le arról, hogy elkobozza a külföldön zárolt orosz állami és magánvagyonokat.

Pörög még a golyó

Brüsszel számításai szerint a jelenleg a G7-es országokban, az EU-ban és Ausztráliában befagyasztott 300 milliárd dolláros orosz jegybanki tartalék nagyjából kétharmada lehet uniós országokban. Hogy egészen pontosan hol, azt még nem tudni, a tagállamok eddig csak önkéntes alapon közöltek számokat, ám a legutóbbi, sorrendben tizedik szankciós csomag már egy bejelentési kötelezettséget is előír az EU-n belül, így annyit máris lehet tudni, hogy egy óriási, 191 milliárd eurós összeget éppen Belgiumban fagyasztottak be.

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Svédország már hivatalba lépésekor közölte: közös munkacsoport felállítását kezdeményezi, hogy a befagyasztott orosz jegybanki pénzekhez az EU hozzá tudjon nyúlni, és abból utalhasson Kijevnek. 

Stephan Schill, az Amszterdami Egyetem nemzetközi és gazdasági jog professzora a jegybanki összegekkel kapcsolatban már annak idején hangsúlyozta, hogy az ilyen pénzekre általában véve is mentelmi jog vonatkozik, így – mint fogalmazott – nemzetközi jogi szempontból elég egyértelmű, hogy Oroszország beleegyezése nélkül nem lehet felhasználni az orosz központi bank pénzeszközeit.

Jégolvasztás páncélököllel

Miután magát a pénzt nem tudják kisajátítani, az említett EU-s munkacsoport meghökkentő lutri-ötletet fontolgat. A Politico birtokába jutott dokumentum szerint az EU a befagyasztott összegek befektetését javasolja likvid eszközökbe, vagyis olyan kötvényekbe és értékpapírokba, amelyeket aztán értékvesztés nélkül és gyorsan lehet készpénzre váltani. Az így befektetett összegekből az Európai Bizottság számításai szerint nagyjából éves 2,6 százalékos haszon származik (ne feledjük, euró százmilliárdokról beszélünk), amelyet egy az egyben Ukrajnának lehetne adományozni anélkül, hogy magából a befagyasztott összegből költenének.

A veszély a befagyasztott pénzeknek éppen a nevében rejlik: a szankciók feloldásával ugyanis azokat ki kell olvasztani és jogos tulajdonosának vissza kell szolgáltatni nem csak az alapösszeggel, de azokkal a hozamokkal együtt, amelyekben még a szankciók meghozatala előtt állapodott meg Oroszország és az adott pénzintézet. Az EU-s munkacsoport szankciós jogtudorai ugyanakkor úgy vélik, ha az EU maga fekteti be az orosz pénzt, annak kamataihoz már semmi köze Moszkvának, így az összeg szabad prédának tekinthető. A precedens nélküli jogi lépést ismét csak Oroszország nemzetközi és a humanitárius jogot megsértő háborújával indokolják – bár ugyanezt mondták akkor is, amikor magát a teljes zárolt összeget akarták elkölteni. 

A munkacsoport svéd elnöke szerint az orosz agresszió nemcsak az eddigi szankciók létjogosultságát igazolja, hanem egy hasonlóan agresszív pénzügyi választ is. Az Európai Bizottság derűlátó, szerintük ha a befektetések lehetővé teszik a szankciók előtti szerződésekben megállapítottnál nagyobb nyereség elérését, akkor a plusz pénzből az oroszokat egy cent sem illeti meg.

A részvényeket inkább kihagyják a tervből

A munkacsoport természetesen nem tud konkrét nyereségmutatókkal kalkulálni, hiszen azokhoz először meg kell állapítani a felhasználandó orosz tulajdonú pénz összegét és azt is, pontosan mibe fogják befektetni. (Utóbbi esetében az is, ki fogja az Európai Unióban eldönteni, hogy hová áramoljanak az óriási összegek, vagyis ki nyúlhat bele a vastagon kitömött bűvészkalapba, hogy bemutassa az eltüntetési trükköt.) 

A legnagyobb nyereséget természetesen a részvények termelnék, ezt a rizikót azonban még Ursula von der Leyen sem meri megkockáztatni, amennyiben ugyanis a terv megbukna, az oroszoknak az utolsó fillérig ki kellene fizetni az okozott kárt. A munkacsoport ezért a rövid lejáratú, jó kondíciókkal rendelkező portfóliókra koncentrál, amelyek esetében a veszteség kockázata elenyészőnek tűnik. 

Azzal persze a tagok is tisztában vannak, hogy a tűzzel játszanak. Mint mondták, a veszteség soha nem zárható ki, így a kérdés, hogy a kockázat anyagi vonzatainak felelősségét ki fogja viselni, egyértelmű jogi választ igényel.

 

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2023. március 29. 23:18
Oroszország meg lefoglalja a Nemzetközi Űrállomást... :))))
Málaga21
2023. március 29. 17:14
Itt az ideje kivenni a pénzt a nyugati bankokból.
Fosszília
2019. február 25. 12:22
Ha ezt megteszik, azzal még jobban felgyorsítják a dollár és az euró iránti bizalom csökkenését, és ha megroppan egy pénznembe vetett hit, az beláthatatlan következményekkel jár. Az usa a hajára kenheti a fedezet nélkül nyomtatott pénzét. Nem kell majd senkinek.
polárüveg
2019. február 25. 12:20
A Nyugat tartópillérének tekintett "magántulajdon szentsége", a globalizmus tartópillérének tekintett "jegybanki tartalék érinthetetlensége" akkor most megszűnt? A nyugati világrend szabályai nem érvényesek, uram bocsáss meg, megszűnt a nyugati világrend? Megszűnt. Maguk a nyugati politikusok dobják a földet a koporsójára. Ráadásként ügyesen emlékeztetik az oroszokat, hogy a nyugati uralkodókkal rokon Miklós cárjukat azért likvidálták a kommunisták a Trockij/Bronsteint finanszírozó new yorki Jacob Schiff bankár távirati parancsára, mert a világ egyik leggazdagabb emberének számító cár nyugati bankokban lévő vagyonát így kényelmesen lenyúlhatták örökre. Az einstand módszere a primitív erőseké, a gátlástalan kapzsiké: megteszem, mert megtehetem. (Hogy mi lesz ebből, addig már nem terjed az intelligencia.) Vajon lesz-e harmadik világbeli vagy nem nyugati poltikus, aki ezután bízik majd egy nyugati bankárban, egy nyugati poltikusban? Minszki szerződés be nem tartása? Az EU alapszerződés, a schengeni szerződések be nem tartása? A szerződések semmibevételének nyugati "kultúrája" egy új barbarizmus beindulását, a meglévő rendszerek szétesését, a nihilbe menetelést hozza és hozta magával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!