Magyar startupokat visz sikerre az Európai Űrügynökség és a Design Terminal

2022. november 24. 14:19

Alig több mint egy éve indult el az ESA BIC Hungary, vagyis az Európai Űrügynökség üzleti inkubációs programja Magyarországon, a startupok és a kezdeményezést hazai szinten képviselő Design Terminal máris hangzatos sikerekről tudnak beszámolni.

2022. november 24. 14:19
null

Az innovációs ügynökség azzal az üzenettel indította útjára tavaly a programot, hogy a galaxis meghódítására a legegyszerűbb ötlet is alkalmas lehet, a csatlakozó cégek azonban nem szerénykedtek a tervekkel. Jelenleg 11 aktív résztvevője van a programnak. Van, amelyik 

nanoműhold-missziókhoz nyújt felhőalapú, elemző alkalmazást, és olyan is, amely DNS- és biomarker alapján szabja személyre az űrutazók táplálkozási programját, vagy éppen a nem kívánt metánszivárgást szüntetné meg műholdas adatszolgáltatással.

Az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése Magyarországon. És hogy ez miért fontos terület? Fontos látni, hogy az űripari fejlesztések

a mindennapjainkra is hatással vannak. Ezek a találmányok a hétköznapi életünket könnyítik meg. 

A 12-24 hónapos inkubációba bekerülő induló vállalkozások többek között 50.000 eurós (több mint 20 milllió forintos) ösztöndíjat kapnak az üzleti mentorálás és jogi, technikai támogatás mellett. A szakterületükön kiváló mentorokon kívül 15 technológiai partner is segíti a startupokat. Két alumni csapat már le is zárta a képzési folyamatot. A vállalkozásfejlesztési előadások, workshopok, üzleti és közösségi találkozók hatékonyságát tartalmas együttműködések és sikeres befektetési körök mutatják.

ESA BIC Hungary: Tudás, közösség és piaci lehetőségek 

A 27G Technology a világ legkisebb sugárzási dózismérőjét (doziméterét) fejleszti, és legújabb eredményük, hogy sikeresen integrálták első repülő prototípus példányukat a Budapesti Műszaki Egyetem új, MRC-100 jelzésű műholdjába. Az MRC-100 lesz a következő magyar műhold, indítását a SpaceX Falcon rakétájával fogják elvégezni 2023 tavaszán.

Fotó: Design Terminal
Fotó: Design Terminal

A Mindrove bioszenzoros eszközöket fejleszt az űrhajós jelöltek mesterséges intelligenciával támogatott agytréningjéhez. Ők az ESA BIC programon belül kerültek kapcsolatba a Fit4Race nevű céggel, akik a csúcsteljesítmény gátjait segítenek leküzdeni központjukban. Nekik köszönhetően a Mindrove már extrém sportolókon is végzi a neurofeedback tesztelést. 

Mesterséges intelligenciával és műhold adatok segítségével támogatja a gazdálkodókat a SpaceCrop abban, hogyan optimalizálják vízfelhasználásukat. Ők idén egy 210.000 eurós befektetést húztak be.

 Az itthon működő startupok, vállalkozások mindegyike arról számolt be, hogy örömmel vesznek részt egy olyan programban,

amely hasonló gondolkodású, innovatív, tudásalapú vállalkozók és tudósok nemzetközi hálózatát biztosítja számukra. Mindez nem csak a fejlődésben, de a piaci lehetőségek megtalálásában is támogathatja őket.

A programra egyébiránt folyamatosan toborozzák az érdeklődőket ezen a linken. 

(Nyitókép: Design Terminal)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!