A finnek nagyot léptek a kihalás felé, a magyarok viszont úgy házasodnak, mintha nem lenne holnap

2021. november 09. 11:40

„Tíz évvel ezelőtt annak esélye, hogy egy nő élete során megházasodik, 36 százalék volt, jelenleg ez 94 százalék” – fedte fel a Portfolionak adott interjúban Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója és rámutatott, hogy a házasságkötések száma főleg a családtámogatási intézkedések következtében ugrott meg, és ennek köszönhetően több gyermek is születik. Nagyon érdekes, hogy Finnország esetében a szakértő a globalizáció okozta bizonytalanságokat említi: ez azt is jelentheti, hogy hazánk sikeresen védte ki e globalizációs bizonytalanság káros hatásait.

2021. november 09. 11:40
null
Fekete Kíra

Közép-Európa a népességnövekedés új bajnoka

Sok éven át az északi országok álltak a termékenységi ráta dobogóján, de úgy tűnik, hogy az utóbbi 8-10 évben ez teljesen megváltozott – fejtette ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, Spéder Zsolt a Portfolio-nak adott interjúban

Finnországban a termékenységi arányszám 1,87-ről 1,34-re zuhant – mutatott rá.

Spéder szerint a jelentős csökkenés a globalizáció okozta bizonytalanságnak, a munkahelyi és párkapcsolati instabilitásnak köszönhető. 

Makronóm vélemény

Meglepő, hogy a szociális és jóléti szempontból szinte minden esetben mintaországnak beállított északi állam, Finnország ilyen meredek demográfiai lejtőre ült fel. Ez felveti azt, hogy a gazdaságpolitikának és a társadalomnak mindig meg kell újítania önmagát, alkalmazkodva az új folyamatokhoz, lokális megoldásokat adva globális problémákra.

Érdekes, hogy Magyarország esetében miért nem jelentett ilyen komoly korlátot a globalizáció és annak bizonytalanságai – válaszunk az lehet, hogy hazánk képes volt érzékelhető biztonságot, stabilitást és folyamatosan javuló jólétet teremteni társadalmi-gazdasági értelemben, kivédve a neoliberális globalizációs modell káros hatásait.

Meglepő, hogy a szociális és jóléti szempontból szinte minden esetben mintaországnak beállított északi állam, Finnország ilyen meredek demográfiai lejtőre ült fel. Ez felveti azt, hogy a gazdaságpolitikának és a társadalomnak mindig meg kell újítania önmagát, alkalmazkodva az új folyamatokhoz, lokális megoldásokat adva globális problémákra. Érdekes, hogy Magyarország esetében miért nem jelentett ilyen komoly korlátot a globalizáció és annak bizonytalanságai – válaszunk az lehet, hogy hazánk képes volt érzékelhető biztonságot, stabilitást és folyamatosan javuló jólétet teremteni társadalmi-gazdasági értelemben, kivédve a neoliberális globalizációs modell káros hatásait.

„A gyermekvállaláshoz mindenekelőtt egy stabil partnerre van szükség, a párkapcsolatok instabilitása minden országban az egyik legfőbb oka annak, hogy ma jóval alacsonyabb a termékenység, mint évtizedekkel ezelőtt” – fedte fel Spéder, majd rámutatott, hogy az északi országokkal szemben Közép-Európában nőtt a gyermekvállalási hajlandóság és a termékenység.

Az adatok szerint a családpolitikai akciótervnek köszönhetően 2020-tól Magyarországon is több gyermek születik, mint korábban.

Peches a kormány: jött a Covid és gyengítette a családtámogatás hatását

Spéder a Portfolio-nak adott interjúban azt is elmondta, hogy „Az elemzések alapján a házasoknak több gyermekük születik, mint az élettársi kapcsolatban élőknek, talán az északi országokat és Franciaországot kivéve. Az elmúlt években valódi házasságkötési »boomot« éltünk meg, a házasságkötések száma főleg a családtámogatási intézkedések bevezetésének következtében ugrott meg.

A kutatóintézet igazgatója rámutatott, hogy a családpolitikai akcióterv 2019. februári bejelentése után 9 hónappal, az előző év azonos időszakához képest nőni kezdtek a gyermekszámok, és ez addig tartott, amíg meg nem érkezett a Covid járvány, ami ezt átmeneti időre visszavetette, majd a lezáró intézkedések feloldását követően a születésszám újra növekedésnek indult.

– fogalmazott.

Nincs minden veszve, Spéder Zsolt szerint 

Végezetül rámutatott, hogy a családtámogatás és a munkalehetőségek mellett más tényezőkön is múlik a gyerekvállalás, ilyen a stabil párkapcsolat megléte, az alapvető értékbeállítódottságok, illetve az attitűdök milyensége.

„Nem lehet csak egy elemet kiemelni, ezek mind fontosak abban, hogy megértsük, hogyan alakulnak a termékenységi viszonyok” – zárta gondolatait a népességkutató intézet igazgatója.

Borítókép: MTI/Veres Nándor.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Túrin
2021. november 11. 21:25
Milyen lazán, ember? 44 ezerrel csökkentünk 9 hónap alatt. 1,55 - semmi. Kb. 2,2 lenne a stabilizálódott lakosságszám. Ebben mi a laza? Ti vagytok a lazák, hogy hurráoptimizmust kerítetek szokás szerint egy totál tragikus szám közepesen tragikussá javulásából, amihez 10 év 2/3-os kormányzati munka kellett. Hát akkor gratuláljatok egymásnak, rázzatok kezet magatokkal és pampogjatok a fiataloknak, akikkel semmi közös nyelvetek nincs, hogy szüljenek ide, mert az jó, az érték.
Túrin
2021. november 11. 21:25
Ezzel amúgy teljesen egyetértek. Okosan válogatott néhány tízezres embercsoportok, akár dél-amerikából, akár ukrajnából, akár bizonyos belső ázsiai országokból, szétszórva az országban. Eleve baromira kevert genetikai állományú nép vagyunk, tehát ez rontani épp nem fog rajta, ha több oldalról van keverve, ahogy volt a középkorban is több alkalommal. Prsze ehhez normális fogadókészség is kéne a lakosság részéről, nem a szokásos gyűlölködés és irigység, plusz lehetőségek egy normális életkezdetre vidéken is.
certus
2021. november 11. 21:23
Mire odaér a fiatal középosztály hogy gyermeket vállal már nem bérel, hanem vásárol. A bérleti díjak 2015. óta gyakorlatilag stagnálnak.
útonjáró
2021. november 11. 21:22
"Ha figyelünk hogy egyikből se legyen túl sok, és ne legyen különösen lokálisan koncentrált, akkor semmi baj sem lehet." hát, ez igen magabiztos kijelentés ahhoz képest, hogy egy társadalmi kísérlet lenne... te valami jós vagy talán...? (mert a "semmi baj sem lehet" nem éppen tudományos kijelentés...) mondjuk, már önmagában az elég "baj" lenne, ha az ide települt gyökértelen tömegek esetleg az internáci pártokra szavaznának, ezzel megpecsételve a sorunkat jó hosszú időre... (azzal ne érvelj, hogy ha ez a kormány telepíti le őket, akkor majd "a hála nem marad el", mert az jó eséllyel elmarad...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!