Demográfiai katasztrófa küszöbén? 22 százalékkal csökkent a születésszám Olaszországban

2021. február 11. 14:22

A stressz mellett sok más tényező okozhatta, de a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a koronavírus hatására, az emberek kevesebb gyermeket vállaltak, és sokkal alacsonyabb volt a születések aránya 2020-ban, mint a korábbi években, különösen Olaszországban.

2021. február 11. 14:22
null

A decemberi olaszországi születések száma – pontosan kilenc hónappal azután, hogy az ország szinte elsőként került az európai lezárások korlátozásai alá – nagy mértékben, 21,6 százalékkal zuhant az ISTAT statisztikai ügynökség ezen a héten közzétett 15 olasz város mintájának adatai szerint.

A hatás még korántsem ért véget. A házasságok a tavalyi év első 10 hónapjában több, mint a felére csökkentek, amit Gian Carlo Blangiardo, az ISTAT vezetője „további tényezőnek nevezett, a születések várható csökkenésének szempontjából a közeljövőben”.

A vírus helyzet következményeként, a demográfiai szakértők egész Európára kiterjedve 2021-ben, csökkenést jósolnak a csecsemők születési rátáját tekintve.

Öt európai országban végzett felmérés alapján, az derült ki, hogy a márciusi és áprilisi zárvatartás során sokan döntöttek amellett, hogy halasztják gyermekvállalási terveiket. Az egyes országok hozzáállása eltérő, még a németek és a franciák inkább azt mondták, hogy késleltetik, addig az olaszok inkább teljesen feladták terveiket. Tavaly Nagy-Britanniában a babakocsik importja 2000 óta nem látott zuhanást mutatott.

Noha az adatok még nem teljesek, a német statisztikai hivatal szerint, 2020 valószínűleg az első év 2011 óta, amikor a népesség száma nem mutatott növekedést. Ez köszönhető a csökkenő születések számának, valamint a koronavírus-járvány végett alacsonyabb bevándorlói létszámnak.

Úgy tűnik azonban, hogy egyes országokban ez a tendencia idénre megváltozhat, akik 2020-ban elhalasztották a gyermekvállalást, most már biztonságosabbnak érzik azt. Legalábbis ez derül ki az Apotheke Adhoc gyógyszertári hírszolgálat felméréséből. Az elmúlt hónapokban, Németországban megugrott a terhességi tesztek és vitaminok értékesítése.

"Minél erősebb a gazdasági bizonytalanság, az annál nagyobb hatással lesz a születési rátára" - mondta Martin Bujard, a német szövetségi népesedéskutató intézet igazgatóhelyettese. "Tehát azokban az országokban, ahol a jóléti állam minimalizálja a gazdasági hatásokat - például Németországban - kevésbé lesz negatív végkimenetelű."
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. február 14. 14:40
Mert betelepítik az országot négerekkel és egyéb idegenekkel. Elveszik ezzel az olasz jövőt az olaszoktól. A lehető legőrültebb ötlet szaporodási versenyt rendezni akarni hazai pályán a betelepített idegenekkel. Nem lenne gond a népességcsökkenés, mert Európa népessége igen magas, ha nem lenne betelepítés. Így viszont az európai országok elafrikásodnak és elázsiásodnak, csökken bennük az európaiság. Ezzel a politikával a fehér ember ki fog halni. Utódai persze lesznek, csak ők már nem lesznek fehérek.
dr Justice
2021. február 12. 17:23
"Tehát azokban az országokban, ahol a jóléti állam minimalizálja a gazdasági hatásokat - például Németországban - kevésbé lesz negatív végkimenetelű." Így igaz! Növelni kell a szíreknél és a törököknél a segély összegét, a német nők meg óvják a zöld bolygót, és ne szüljenek több gyereket! Igazi MESTERTERV.
pildar
2021. február 12. 15:56
Nálunk mondjuk pont nőtt a házasságok száma, ha jol emlékszem tegnap volt róla cikk a Mandin hogy a vírus ellenére öt százalékkal több házasságot kötöttek 2020-ban mint 2019-ben. Remélem a friss házasok nem álltak meg a papírmunkánál, és a születésszám is pozitív lesz...
balbako_
2021. február 12. 08:56
A Soros terv működik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!