„Négy láb jó, két láb rossz” – megérkezett a klasszikus sci-fi folytatása, A majmok bolygója: A birodalom

2024. május 08. 17:00

Charlton Heston és gumimaszkok nélkül is tarolnak egy ideje a majmok, de ez az első eset, hogy modern mozifilm Caesar nélkül száll harcba a majomkedvelő nézőkért.

2024. május 08. 17:00
A majmok bolygója: A birodalom poszter
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: 20th Century Fox/Fórum Hungary

 

Igen régi mese már Pierre Boulle 1963-as, tudományos-fantasztikus regénye, amely Franklin J. Schaffner rendezővel a fedélzeten, 1968-ban, A majmok bolygója képében, némi változtatással, de igen nagy sikerrel kapott egy, a témához illő minőségű feldolgozást.

Charlton Heston természetesen ebben is remekelt, így gazdagítva a filmvilágot az olyan klasszikusok után, mint a Ben-Hur vagy a Tízparancsolat, egyben pedig táptalajt biztosítva nemcsak a gyengülő minőségű folytatásoknak, de a jövő, avagy a 2000-es és azt követő évek filmgyártásának is.

A majmok bolygója: A birodalom poszter

Merthogy először 2001-ben, Tim Burton, a sötét mesék (Karácsonyi lidércnyomás, Beetlejuice, Az Álmosvölgy legendája) mestere álmodta újra a történetet, majd 2011-ben az egész legenda 

újra lett indítva egy kísérleti vírussal, amelynek hála aztán a majmok okosabbá váltak, az emberek pedig többségében belehaltak, de ha nem, akkor visszafejlődtek. 

Az erre a sztorira épülő trilógia (Lázadás – 2011; Forradalom – 2014; Háború – 2017) kifejezetten sikeres lett, köszönhetően az általában remek szereposztásnak és a csavaros, egészen intelligens történetvezetésnek, ami nagyjából kerek lezárást kapott, de mint az sejthető volt, egy jól menő üzletet ugye vétek bezárni.

Ezért hát a 20th Century Foxot felvásárló Disney 2024-ben úgy döntött, hogy tovább álmodja a legendát.

Az első film története szerint az Egyesült Államok 1972-ben útnak indít négy asztronautát, hogy vegyenek részt egy kísérletben: utazzanak az Alfa Centauri csillagrendszerbe, és vissza. Az eredeti számítások alapján kilenc év elteltével kellett volna visszatérniük, de az űrhajójuk rejtélyes módon eltűnik, aminek az oka az az ismert fizikai tétel, miszerint a fénysebességhez közeli sebességgel közlekedő jármű utasai számára lelassul az idő. Míg ők az eltelt időt másfél évnek észlelik, addig a Földön 2000 év telt el. A négy űrhajós, Taylor, Landon, Dodge, és az addigra halott Stewart lezuhannak egy ismeretlen bolygón, földi idő szerint 3978-ban. A túlélők felderítik a terepet, így primitív, embernek tűnő lényekre akadnak, akikre egy csapat gorilla lóháton vadászik. Dodge meghal, Taylor és Landon pedig fogságba esik a majmok városában, ahol a csimpánz jegyespár, Zira és Cornelius vizsgálja Taylort. Innentől kezdődik a bonyodalom, pláne, mikor kiderül, hogy Taylor nemcsak intelligensebb az átlagnál, de bizony beszélni is tud. Persze ennél nagyobb csavarok is akadnak a történetben, de aki eddig nem látta ezt a filmklasszikust, annak elég ennyi is.

A negyedik birodalom

Caesarra és a múlt háborúira már nem sokan emlékeznek, hiszen több száz évvel A majmok bolygója: Háború történései után járunk, amikor a majmok klánokba tömörülve éldegélnek a különböző területeken, akár teljesen elfelejtve a korai tanításokat.

Egy hadúr azonban, aki az új Caesarnak nevezi magát (Kevin Durand a vámpíros Abigailből), nem ilyen békés életet tervez, mivel ott akarja hagyni a névjegyét a történelem lapjain, ezért a fejébe veszi, hogy az elrabolt és rabszolgasorba fogott más klántagokat vezetve feltár egy egykori emberi, vélhetően katonai létesítményt, amely tudást és fegyvereket rejthet.

Ezt is ajánljuk a témában

És bár az emberek látszólag primitív ősemberek szintjére fejlődtek vissza, feltűnik egy fiatal nő, Mae (Freya Allan), aki nemcsak okosabb az átlagnál, de képes beszélni, sőt segíti Caesar egykori követője, Raka, valamint Noa (Owen Teague), akinek a család- és klántagjait vagy megölte, vagy elrabolta Proximus Caesar. 

A terv pedig természetesen az, hogy együtt megállítsák az önjelölt uralkodót, közben pedig kiszabadítsák a foglyokat. 

De a majmok vajon megbízhatnak az ember nőben? Noa és klánja sasmadarai még visszatérnek őrzőikhez, hogy együtt harcoljanak?

A majmok bolygója: A birodalom

Új kezdet vagy gyenge vég?

Kicsit vegyesek az érzéseim A majmok bolygója: A birodalom kapcsán, de ez nem is annyira a film hibája, inkább annak köszönhető, hogy 

olyan idejétmúlt, konzervatív nézettel rendelkezem, hogy egy filmben inkább hús-vér színészek és igazi helyszínek, díszletek szerepeljenek 

(talán ezért is tetszett a Maga a pokol), mert ha szinte minden CGI (Computer-Generated Imagery, magyarul számítógéppel alkotott kép), akkor az már majdnem animációs film.

És ugyan a motion capture technológiának és a háttérben húzódó valódi színészeknek köszönhetően a majmok tényleg egészen élethűen néznek ki, már-már teljesen természetes mimikával, valahogy csak idegen számomra ez a rengeteg mesterséges látvány. Mintha csak egy videójáték hosszúra nyúlt átvezetőjét nézném.

Ezt is ajánljuk a témában

De ez tényleg az én hibám, mert technikailag nagyon jól össze van rakva A birodalom, sőt 

az elhagyott nagyváros növényekkel benőtt romjai különösen mutatósak, igazi vadromantikát kölcsönözve a végeredménynek, 

amely ezúttal már egy olyan világot mutat be, ahol a majmok uralkodnak. Bár ezt részben kicsiben látjuk, hiszen Noa klánja nem egy hatalmas civilizáció, de a Proximus építette közösség kellőképpen nagy méretekkel rendelkezik. Aztán hogy mit hoz a jövő, az még kiderül, ahogy az is, hogy Az útvesztő-filmekkel befutott Wes Ball viszi-e tovább a franchise-t, vagy a három író a továbbiakban másnak biztosítja az alapanyagot.

A majmok bolygója: A birodalom
A majmok bolygója: A birodalom (Freya Allan a londoni megnyitón – Alan Chapman/Dave Benett/WireImage)

A majmok bolygója: A birodalom lényegében egy új előzmény egy következő, lehetséges konfliktushoz, amely természetesen a fajok között bontakozik ki, vagy éppen a békés együttélés reményét hozza el. Az azonban biztos, hogy 

miközben 2017-ben már lényegében sikerült lezárni a történetet, és valamennyire feleslegesnek éreztem a folytatást, az új film magában hordozza egy újabb sikeres trilógia ígéretét. 

Én kicsit kevesebb CGI-t várnék és nagyobb színészeket, elvégre a korábbi Gary Oldman vagy Woody Harrelson után ezúttal „csak” egy William H. Macy-re és Kevin Durandra futotta, ami azért nem olyan masszív eredmény.

De a téma láthatóan jó kezekben van. Az idők változnak, ahogy a nézők és az igények is, és bár én szívesen nézném akár a ‘68-as gumimaszkokat is, az egyértelmű, hogy manapság ez már kevés a moziba. Hogy mennyire élnek az alkotók az eredeti alapanyag és a modern trilógia nyújtotta lehetőségekkel, az még kérdéses, de az biztos, hogy az átlag mai mozifilmeket tekintve A majmok bolygója: A birodalom nem rossz kezdés.

Csak nőjje ki magát valami naggyá. Mondjuk, egy modern, igényes sci-fi birodalommá, amire eredetileg született.  

A 145 perces A majmok bolygója: A birodalom május 9-től nézhető meg a magyar mozikban, megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott. 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­a­­z­i n­i­m­­­f­­­o­­m­á­n­­i­á­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
templar62
2024. május 08. 19:57
Véletlenül telibetrafálták : a majom , tényleg négylábú .
templar62
2024. május 08. 19:54
Sajna , de a majmok keze , nem kéz . Hüvelykujja nem opponál . Manipulálási képessége nem tesz lehetővé fegyverkezelést , vagy autóvezetést .
gebsi1
2024. május 08. 19:50
Szerencsére minden eddigi részt 10-15 perc után ki kellett dobni a kukába, így egészen biztos hogy ennek megtekintését el sem kezdem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!