Nancy Kress: Steal Across the Sky

2017. február 22. 11:40

Nancy Kress legutóbbi science fiction regényében a hozzánk érkező idegenek interjúra hívják az emberiséget – ez nem vicc, ez csak a kalandok és meglepetések kezdete.

2017. február 22. 11:40
Kánai András

Nancy Kress regénye a nagy ötletre épülő sci-fik közé tartozik. Az ötlet tényleg erős, egyedi, mellbevágó és váratlan. Nem is szabad egy ismertetőben ezt a poént lelőni!

Vajon tökéletes-e a Steal Across the Sky?

Majdnem: a cselekményszövés jó ritmusú, kiválóak a karakterek (nem is egyet kapunk belőlük), gazdaságos és lényegre törő a próza. Külön feldobja a regény hangulatát, hogy a háttértörténetet beékelt dokumentumok – honlapok, jegyzőkönyvek, kritikák, számítógépes játékleírások – mesélik el. Ezzel jól beteljesíti a jelentős science fictionök ígéretét, ahol a nagy változást a társadalom prizmáján megtörve mutatja be a szerző.

Egyetlen hiba (ha ugyan hibának lehet nevezni) veszi el az ember kedvét attól, hogy a dicsőséglista legfölsőbb helyeire tegye a regényt. Ez pedig a regény drámai csúcspontjának kezelése miatt állhat elő.

Kress ugyanis a nagy misztérium leleplezését a kötet közepére helyezte; ez annyira erős, hogy az utána következő rész már csak korrekt levezetésnek tűnik. Kapunk ugyan még egy titkot és annak megfejtését, kalandokat, izgulnivalót, de az súlyában nem mérhető az elsőhöz. A könyv így idejekorán veszít a feszültségből, és az olvasó kevésbé lelkesen forgatja a lapokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!