Öt képregény, ami sorozatért kiált

2016. november 28. 07:35

Van élet a szuperhősképregényeken túl is: bár elárasztanak minket a képregénysorozatok, mi mégis úgy gondoljuk, hogy a jóból sosem elég. Összeszedtünk öt további olyan képregényt, amit szívesen látnánk viszont a tévében a Pax Romanától a League of Extraordinary Gentlemenen át Hawkeye hétköznapi kalandjaiig.

2016. november 28. 07:35
Admin

Egyre több könyv és képregény kap filmes vagy sorozatos feldolgozást: főleg a szuperhősök uralják manapság a képernyőket, de a képregényirodalom nem csak a maszkos-köpenyes igazságosztókról szól. Van még tehát muníció a képregényekben, ezekből válogattunk.

*

1. Jonathan Hickman: Pax Romana

Hickman az egyik legjobb jelenleg is élő (és alkotó) képregényszerző, akinek a portfóliójából több munkát is ki lehetne emelni, kezdve az alternatív történelmi sci-fijével, a The Manhattan Projects-szel, egészen a nemrég indult okkult krimijéig, a The Black Monday Murdersig. A Pax Romana a karrierjének egy korai darabja, amelyben egy a Vatikán által a múltba visszaküldött hadsereg szent küldetését követhetjük nyomon. A képregény minisorozatként jelent meg, az egyes füzetekben pedig alkalmanként több évet ugortak előre a történetben, így azt inkább csak vázként felhasználva lehetne egy lebilincselően izgalmas sorozatot gyártani.

2. Kelly Sue DeConnick - Valentine De Landro: Bitch Planet

Egy feminista képregény, amiben a nem megfelelően viselkedő (kinéző, gondolkodó) nőket egy börtönbolygóra küldik átnevelésre - DeConnick már ezzel az ötlettel megvett kilóra azelőtt, hogy egyetlen képkockát is láttam volna a kész műből. A sorozat nemcsak egy izgalmas disztópikus világban játszódik, de ehhez fantasztikus karakterek és a jelen feminista kritikája párosul úgy, hogy a végeredmény egyszerűen lebilincselő. Bár DeConnick férjével (Matt Fraction) közös cége a Milkfed Criminal Masterminds már dolgozik utóbbi Sex Criminals című sorozatának televíziós adaptálásan, remélhetőleg nem állnak meg egyetlen képregénynél (és ha már itt tartunk, Fraction ODY-C című munkáját is szívesen látnánk a képernyőkön megelevenedni).

3. Neil Gaiman: The Sandman

Nem én vagyok az első, aki ezt felveti, és minden bizonnyal nem is az utolsó: Gaiman sorozata és a köré épített számtalan spin-off annyira összetett történetet (és univerzumot) alkot, hogy azt kár lenne elpazarolni. Persze lehetne belőle filmfranchise (ahogy az jelenleg tervbe van véve), de a történet mérete és összetettsége sokkal jobban illene az HBO műsorai közé, mint a mozikba, ahol sem a karakterekre, sem a történetre nem jut elég idő. Ráadásul a stúdiók és a producerek hajlamosak megfojtani a legígéretesebb filmeket is.

4. Alan Moore - Kevin O’Neill: The League of Extraordinary Gentlemen

Talán már nem is emlékszik mindenki a Moore képregényéből készült 2003-as filmre és lássuk be, jobb ez így. Pedig a sorozat rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy egy igazán szórakoztató kalandsorozatot kapjunk (ezekből mostanában amúgy is mintha hiány lenne). Persze nem csak könnyedebb feldolgozást lehet elképzelni, hiszen a nemrég végetért Penny Dreadfulban láthattunk példát arra is, hogy a különböző fikciós művekből egy közös világba terelt hősök milyen jól működhetnek egy sötét horrorban is.

5. Matt Fraction: Hawkeye

Fractiont már említettük, de úgy igazságos, ha külön is szerepel a listán, ugyanis a Hawkeye sorozata egészen új módon közelítette meg a sokszor csak a legfölöslegesebb Avengerként leírt karaktert. A képregényben Clint Bartont azokon a napjain láthattuk, amikor éppen nem földönkívüli seregeket és őrült tudósokat kell legyőznie, hanem a mindennapjait éli. Persze ezek a mindennapok sem zökkenőmentesek (mi az Clint esetében?), hiszen főhősünk magára haragítja a környéket uraló maffiát, ráadásul a S.H.I.E.L.D. is többször bajba keveri. A sorozat tehát kiválóan illeszkedne a Netflixen futó további sorozatok kicsit sötétebb világához és jól össze tudnák kötni azokat a filmekkel is akár.

*

A Mandiner.sci-fi listái itt érhetőek el egy helyen. Listáink a szerzőik véleményét tükrözik, nem az egyetemes, objektív igazságot, ezért szívesen várjuk a kiegészítéseket kommentben. Érdemes követni Facebook- és Moly-oldalunkat is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!