A világ beleőrül a bántalmazásba és elpusztítja lakóit

2016. szeptember 01. 09:43

N. K. Jemisin regénye modern, kiemelkedő színvonalú fantasy, ami feltesz egy nagyon fontos kérdést: mikor mondja ki a világunk, hogy ideje a végítéletnek?

2016. szeptember 01. 09:43
Nagy Norbert

Az ötödik évszak egy remekül megírt regény, Jemisin minden mondata él, lüktet, és ahhoz képest, hogy a relatíve rövid a megszokott epic fantasyk terjedelméhez képest, világkidolgozása rendkívül részletes. A könyv végén található egy szószedet, ami segít tisztázni személyeket, fogalmakat, és kapunk egy történelmi áttekintőt is, hogy megismerkedhessünk a korábbi ötödik évszakokkal. Mégis, minden szépsége ellenére fontos kiemelni, hogy Az ötödik évszak nem egy akciódús, izgalmas regény, inkább egy lassan építkező, elsődlegesen az olvasó szívét és lelkét megcélzó alkotás. Azok, akik kalandokat és izgalmakat várnak egy fantasytől, könnyedén csalódhatnak benne. Itt a főszerep a hősöké, és az egész Rezdületlent átjáró, erőteljesen apokaliptikus hangulaté.

Az ötödik évszak tehát egy nagyon erőteljes könyv, melyben minden potenciál megvan, hogy igazi klasszikussá váljon. Remekül újraértelmezi a Jack Vance-féle haldokló föld tematikát, új árnyalatot visz az epic fantasybe, és modern világunkra reflektáló társadalmi kérdéseket (pl. szexuális orientáció, nemek közti különbség, az egyén érdeke a társadalommal szemben) feszeget. Világa kellően részletes ahhoz, hogy az olvasónak elég felfedeznivalót nyújtson, de elég feszes ahhoz, hogy megtartsa a figyelmét. Szerencsénkre az út nem ért véget, hisz Jemisin két folytatást ígért a regényhez, melyek közül az egyik The Obelisk Gate címmel jelent meg a napokban, és máris hatalmas kritikai siker.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!