Szuperhősnek lenni közügy vagy magánügy? – Politika az Amerika kapitány: Polgárháborúban

2016. május 07. 09:31

Az Amerika kapitány: Polgárháború egésze a politikára hegyeződik ki, ám ez nem egyfilmes probléma, hanem hosszú ideje épülő jogi kavarodás következménye.

2016. május 07. 09:31
Pintér Máté

A SHIELD bukása után a Bosszúállók tevékenységi köre az egész világra kiterjedt. Ultrontól a Földet kellett megvédeni, amihez pedig Norvégiába is el kellett menni a fiktív Sokovia és Wakanda mellett. Márpedig a Bosszúállók nem csupán a vámvizsgálatokon nem vesznek részt, de még komplett országrészeket is lelaknak egy-egy akciójuk során, engedély nélkül használnak fegyvert, nem is beszélve arról, hogy hiába a hosszas mentőakciók, mindig hagynak hátra civil áldozatokat.

Valószínűleg nem is lett volna akkora gáz a magánszemélyi státuszuk, ha Amerikán belül folytatják a szuperhősködést. Viszont úgy, hogy amerikai állampolgárokként más országokba járnak gyepálni az ellent, hát az elég necces. Gyakorlatilag nincs olyan nemzetközi egyezmény, amit ne szegnének meg az Ultron kora játékideje alatt. A probléma, hogy még ezután sem tudjuk meg, hogy mi róluk a kormány álláspontja a Bosszúállókkal kapcsolatban, mert ha nyíltan kiállnak mellettük, akkor jó esély van a háborúra is, ha viszont elhatárolódnak, akkor a külhoni kormányoknak voltaképpen ugyanolyan terroristaként kéne kezelniük őket, ahogyan ők kezelik a HYDRA sokoviai sejtjét.

Márpedig egy ilyen esetben a wakandai kormány is ugyanazzal szembesül, mint az amerikai. Ha van is érvényben körözés ellenük, egész egyszerűen a rendfenntartó sejtek nem tudnak elegendő forrást megmozgatni ahhoz, hogy szupererővel bíró személyeket polgári – illetve itt már inkább nemzetközi – bíróság elé citáljanak, mert SZUPEREJÜK VAN.

Ha pedig Wakanda, T’Challa, a Fekete párduc figurája rátesz még egy lapáttal. Gyakorlatilag ugyanúgy magánszemélyként szuperhősködik külföldön, mint a Bosszúállók, csakhogy közben egy afrikai ország uralkodója is, vagyis ha ő akciózik valahol külföldön (igen akciózik), mondjuk Sokoviában és közben esetleg életét veszti egy szolgálatot teljesítő sokoviai katona, akkor ő még el sem tud határolódni magától, hogy terroristaként kezelhesse a sokoviai kormány. A Fekete párduc karaktere önmagában nyílt hadüzenettel ér fel az összes létező ország számára, de közben őt is lehetetlen felelősségre vonni, ha ő nem akarja, mert gyors és vibrániumruciban van.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2016. május 08. 14:56
Egy szot sem ertek mirol ir. Ocsem eredj el otthonrol es csajozz be, az eletben nem filozofalgatsz tobbe kepzelt kapitanyokrol meg szuperorol... Fogj egy muffot es kinovod ezt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!