Öt angolszáz sci-fi és fantasy regény az év elejéről

2016. február 16. 14:35

China Miéville kisregénnyel, V. E. Schwab a különféle mágikus Londonokat felvonultató regényének folytatásával jelentkezik az év első felében; az io9 főszerkesztőjének könyvében a varázslat és a technika együtt mentheti meg a világot, Matt Ruff pedig egy fekete főszereplőt bonyolít bele egy lovecrafti kalandba. Öt angol nyelvű könyvet ajánlunk az év elejéről.

2016. február 16. 14:35
Pintér Bence

Mágikus Londonok, magányos kisfiúk, lovecrafti őrületbe belekeveredő háborús veteránok, időutazó szülők és világot megmenteni akaró mágusok és mérnökök: öt könyvet ajánlunk a januári és februári angol nyelvű sci-fi és fantasy-címek közül.

*

1. Charlie Jane Anders: All the Birds in the Sky

Szétesik a világ, két volt iskolatárs pedig újra egymásra talál: Laurence egy mérnökzseni, Patricia pedig egy varázsakadémián végzett. Mindketten a világ megmentésén dolgoznak, más-más módszerekkel. De azt nem sejtik, hogy fiatalkorukban történt valami náluk nagyobb dolog, ami most vagy megmenti, vagy elpusztítja a világot. Az io9 főszerkesztőjének könyve. (Tor Books, január 26.)

2. Matt Ruff: Lovecraft Country

Történelmi regény, ponyva és lovecrafti horror – így jellemzi a fülszöveg ezt az 1954-ben játszódó könyvet, amelyben a 22 éves fekete háborús veterán, Atticus Turner elindul New Englandbe nagybátyjával és gyerekkori barátőjével, hogy megtalálja apját, akinek nyoma veszett. Az utazás azonban csak a kezdete egy nagyon furcsa, lovecrafti elemekkel átitatott kalandnak. (Harper, február 16.)

3. Dexter Palmer: Version Control

Valami nem stimmel Rebecca Wright világával: mintha rossz ember lenne az elnök, és mintha mindig elfelejtené, hogy éppen mire készült. Férje eközben egyfajta időgépen, pontosabban „okság-sértő gépen” dolgozik, ami miatt tudóstársai kinevették, pedig közel jár a megoldáshoz. Amikor a fiúk balesetet szenved, a gép segítségével állandóan visszatérnek az eseményhez. (Deckle Edge, február 23.)

4. V.E. Schwab: A Gathering of Shadows

V. E. Schwab tavalyi könyvének, az A Darker Shade of Magicnek a folytatásában Vörös London mágikus földje egy varázslóverseny megrendezésére készül. Mindez azonban nem zavarja a mágia irányításával küzdő Fehér London és a mágiamentes Szürke London lakóit, hogy bajt keverjenek – arra azonban senki sem számít, hogy az elveszettek hitt Fekete London is előkerülhet. (Tor Books)

5. China Miéville: This Census-Taker

Idén két új művel is jelentkezik China Miéville: az év második felében egy alternatív történelmi regénnyel készül a hírek szerint, januárban pedig kisregényt adott ki. Akárhányszor olvassuk, nem pontosan értjük, hogy miről szól a This Census-Taker: az io9 kafkai mesének hívja, a leírás szerint pedig egy kisfiú szemtanúja lesz egy traumatikus eseménynek, de nem tud elszökni a szüleitől. (Deckle Edge, január 12.)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!