Vattacukor készítő gép segíti az orvostudományt

2016. február 11. 09:29

Kiderült a népszerű magyar édesipari gép a mesterséges szervek készítésében is felhasználható.

2016. február 11. 09:29
Jon Fingas

A Vanderbilt University egy szokatlan formáját választotta a mesterséges emberi szervek elkészítésének. Az AR szervek mintáit és formáját nemes egyszerűséggel egy vattacukor gyártó gépen készítik el. Azon, amit a Ligetben is lehet látni május elsején és gyermekkorunk gusztustalan és ragadós rózsaszínben tündöklő édességét készítik. A maszek fogorvosok kedvenc és gyermekek fogait elrohasztó édesség készítő gép most életeket menthet az alternatív felhasználása folytán. 

A tudósok felfedezték a centrifugális mozgása a gépnek, ahogy a cukrot sodorja a hurkapálcára a legjobban alkalmas mikroszálas műszervek elkészítésére, így mesterséges kapilláris erek egyszerűen és gyorsan készíthetők. Miért fontos ez? Mert eddig csak bonyolult elektrokémiai folyamatokkal lehetett vagy 3D nyomtatással készíteni szervek részeit, de nem ilyen mikroméretben pl. ereket és nyirok hálózatot. Tízszer vékonyabb szálakat lehet így felhasználni a mesterséges szervek gyártása során, mellesleg ez a technológia lényegesen olcsóbb. Az eklézsia pedig mindig szegény az orvoskutatóknál.
 

Az a zselés alapanyag, amivel a vattacukor gépet kell táplálni (ténylegesen egy ilyet használnak a laboratóriumban, de a műszak után nem készítenek vele édességet remélhetőleg) akár 1 hétig is felhasználható, többféle szerv is készíthető belőle és szállítható is. Vattacukor gép pedig minden Auchanban és Tesco-ban kapható kb. 40 dollárért már, nem kell százezrekért 3D nyomtatót vásárolni, hogy működő műszervet készítsenek a transzplantációs műtétekhez. Cáfolták így a mondást, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2016. február 27. 11:41
Ez a hír nem való ide. Konteo (komcsi-náci-szemita stb.és) híján itt a mandin ez a hír nem túl sok hozzászólóra számíthat.
muszlimokat zsidókat együtt elzavavrni
2016. február 17. 14:12
jó kis meghamisított hír
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!