Miért nem fog tetszeni a Star Wars: Az ébredő Erő

2015. október 22. 08:48

A sztori? Nem lesz elég fordulatos. Kiszámítható lesz. Jobbat vártál tőle, minthogy elismételje a klasszikusok drámai, de egyébként összességében követhető történeti ívét

2015. október 22. 08:48
a bölcsész

A sztori? Nem lesz elég fordulatos. Kiszámítható lesz. Jobbat vártál tőle, minthogy elismételje a klasszikusok drámai, de egyébként összességében követhető történeti ívét (nem az ezredfordulós agyrémtrilógiáról van szó, az követhetetlen). Más kor, más elvárások: a Jedi visszatér idején az, hogy Vader Luke apja, egy nem annyira megszokott narratív elem filmes alkalmazása volt. Egyszerűbben fogalmazva: nem volt követelmény, hogy a történet csavaros legyen. Ma a közönség az amerikai sorozattermelésen edződik, amely fordulatot fordulatra halmoz, és a moziban is túl vagyunk már Fincher (Harcosok klubja, Hetedik), az azóta már vállalhatatlan Shyamalan (Hatodik érzék, Sebezhetetlen) rendezésein, vagy Nolan filmjein (A tökéletes trükk, Eredet). A csavarok és a csattanók, a befogadó bizonytalanságban tartása meghatározza a forgatókönyvírást, nélküle a film suta és kiszámítható. A Star Wars legújabb epizódjával (sőt, az egész trilógiával és az univerzum egyéb filmjeivel, sorozataival) kapcsolatban már bőven rendelkezünk elég információval ahhoz, hogy összerakjuk a történetet és legyen néhány elég jól közelítő teóriánk a lehetséges fordulatokra. Nem fog minket – igazán – meglepni.

Ez a film ráadásul furán lesz összerakva, nem lesz rendes „egész”. A vége nyitva marad, a cselekmény szinte el sem indul, a probléma épp csak kilátásba helyeződik. Bevezető jellegű lesz, nem érezni rajta azt a „grandiózusságot”, amit elvártunk volna. A szereplők egy részéről beszélnek, de nem látjuk őket, a legfontosabb helyszínekre nem repülünk el az Ezeréves Sólyom hátán, a legnagyobb űrcsaták valahol a kamerán túl, egy messzi galaxisból sejlenek csak fel csupán az elhangzó párbeszédek homályából. Hát persze. Hisz Az ébredő Erő nem egy film, hanem bevezetés egy trilógiába, bevezetés egy univerzumba (mint a Marvel képregényhőseinek univerzumába volt mondjuk az első Bosszúállók). Nem feladata a lezártság, sőt: minden létező szempontból elhibázott lenne egy teljes történetet elmesélnie (nem utolsó sorban piaci szempontból).

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FlagellumChristi
2015. október 27. 20:37
Szerintem a filmek manapság nagyob befolyással vannak az emberek életére, mint kellene. Hogy mennyire függünk tőlük, azt remekül le lehet mérni azon, hogy ki hogyan reagálja le ezt az elsőre meghökkentő, mindazonáltal sok fontos dologra rávilágító Star Wars kritikát: http://mediavadasz.info/csillagok-haboruja-kicsit-maskent/
Redbaron
2015. október 26. 14:24
Ezt most nem értem! Ez a fazon már látta a filmet? :o Gyanítom, hogy nem, de az is lehet, hogy időutazó a cikk írója. Midenesetre szerintem okosoabb lenne majd akkor megosztania a véleményét, ha már látta a filmet, bár akkor se lesz rá senki se kíváncsi, pont úgy, mint most.
FlagellumChristi
2015. október 26. 14:09
Könnyű egy írást elintézni azzal, hogy rávágjuk, "paranoid faszság". Szerintem meg nem kellene ilyen földhözragadtnak lenni, meg ennyire megbízni azokban, akik a filmeket készítik. Brutális megtévesztés folyik a világban. Nem ártana nyitott szemmel járni.
Palepoli
2015. október 26. 13:59
"Oruljunk, hogy az elhulyult oreg Lucas nem pofazik bele vegre, igy is tonkrebaszta a masodik harom resszel a feelinget, SOHA nem lett volna szabad megnezni a jarjaros kocsogseget." Te is rinyálsz ezzel, pedig egyetértek azzal, hogy mi a fasznak mindig rinyálni. Nem baszta agyon az új részekkel a korábbi hármat Lucas. Nekem sem tetszik annyira az új részek képi világa és története sem, de a korábbi részeknél társadalomfilozófiai mélységüket tekintve sokkal tartalmasabbakra és jobbra sikerültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!