Szüretelnek a dél-balatoni családi pincék

2015. szeptember 08. 10:28

A dél-balatoni Bujdosó Pincészetnél a tervek szerint október közepére fejezik be a szüretet. Az irsai olivért már leszedték, a tramini pedig akár töppedhet is idén.

2015. szeptember 08. 10:28

Az ősz beköszöntével a Bujdosó család is elkezdte a szüreti munkálatokat, tudtuk meg a pincészet által küldött sajtóközleményből. Innen kiderül az is, hogy a pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, a hőséget és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szőlőszemeket.

Minden a terv szerint halad: az irsai olivért már leszedték, a héten pedig a Csomó alapanyaga, a sauvignon blanc, valamint a Mentőöv üdítő jellegét adó pinot noir és a Frissecco gyümölcsös ízéért felelős királyleányka is sorra kerülnek. A tramini esetében pedig már 17 fokos a must, ami a borász-tulajdonos Bujdosó Ferenc szerint nagyon jó előjel a töppedésre nézve is.

„A rozénak való szőlőt mindig korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborok készülnek, mert így megfelelő savtartalmú bort tudunk készíteni” – mondja Bujdosó Ferenc. A napokban feleségével, Beával és édesapjával, Feri papával bejárták a birtokot, hogy felmérhessék, milyen munkálatokra van szükség. „Apu termésbecslése eddig pontos” – konstatálja Ferenc, „így várhatóan október közepére nyugodt tempóban tudunk végezni a szürettel, amiben nagy segítségünkre lesz az új kombájnunk.” 

A Bujdosó Pincészet a szeptember 9-én kezdődő Budavári Borfesztiválon is képviselteti magát. A rendezvényen egyébként a Dél-Balaton borászai együttesen jelennek meg, közös területen helyezkednek majd el, ezzel is hangsúlyozva a régiós összefogást. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!