Vargáék már szüretelnek

2014. augusztus 07. 15:17

A Varga Pincészet csütörtökön elkezdte a 2014-es szüretet. A szeptember elején a kontinensen elsők közt polcra kerülő újborba való korai érésű szőlőfajtát, a csabagyöngyét szedi a cég a dél-balatoni borvidéken.

2014. augusztus 07. 15:17

Augusztus 7-én kezdett el szüretelni a Balaton déli partján, Ordacsehiben található csabagyöngye-ültetvényen a badacsonyörsi Varga Pincészet, az ország egyik legnagyobb borászata. A korai érésű szőlőfajta terméséből a cég az évjárat egyik legelső borának számító száraz, illetve félédes újbort készít, ami szeptemberben már a polcokon lesz.

A pincészet a Facebookra feltett egy fotót egy fürt csabagyöngyéről:

Milyen a 2014-es évjárat? „Idén nyáron szokatlanul fülledt, csapadékos, szinte trópusias az időjárás. A Balatonon a sokévi átlaghoz képest 20 százalékkal több csapadék volt, de emellett kb. 14 százalékkal nőtt a napsütéses órák száma és 1,5 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet is. Tehát egyszerre volt melegebb és nedvesebb időjárásunk. A szőlő - mint minden növény – szereti a sok napfényt és a sok vizet, ez egyelőre pozitívan hat a várható termésre, ugyanakkor a szőlőbetegségek is ilyen feltételek között érzik a legjobban magukat” — írták a Mandinernek Vargáék.

A Varga Pincészet idén 10-20 százalék között terméskiesésre számít a fertőzések miatt. Eddig elsősorban a lisztharmat okozott nehézségeket a szőlőtermelőknek, azonban ha az idő továbbra is csapadékos marad, akkor más betegségekre és további jelentős terméskiesést is be kell kalkulálni. Egy közepes termés lehetősége még benne van az évjáratban, de csak abban az esetben, ha az idő szárazabbra fordul, vélik.

„A szőlő mennyisége ugyan nem lesz több, mint tavaly, mégis a szüreti árak csökkenésére számítunk. Az árak csökkenése már a 2013-as szüret végén elkezdődött, ennek folytatódására számítunk. A pincészetek a tavalyi évben a szokásosnál 15-20 százalékkal több szőlőt dolgoztak fel, mivel a korábbi évek nagy terméskiesései következtében lecsökkentek a borkészletek, ezért tavaly a borászatok több szőlőt dolgoztak fel, mint amennyi szükséges volt a 2014-es értékesítéshez” — áll Vargáék sajtóközleményében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!