Palesztin emberi jogok mögé bújva borítja lángba az antiszemitizmus az amerikai egyetemeket

2024. május 07. 08:55

Joe Biden igyekszik leértékelni az amerikai egyetemeken zajló rendbontásokat.

2024. május 07. 08:55
Nagy Dávid
Index

Nyitókép: Charly TRIBALLEAU / AFP

„Antiszemita rigmusok, az október 7-i terrorizmust éltető felszólalások és globális intifádára való felhívás. Nem, ez nem valamelyik Izrael-ellenes terrorszervezetről szóló hangulatjelentés, hanem az Egyesült Államok legnívósabb egyetemein hetek óta tüntető, magukat palesztinbarátnak nevező diákok mindennapjai. Több campuson is rendőri beavatkozásra volt szükség, miközben a nyugat-európai egyetemeket is megbénítanák a palesztinpárti tüntetők. (...)

Bár az országszerte elterjedt tüntetések intenzitása nyilvánvalóan egyetemenként változó, a diákok a palesztin civilek melletti szolidaritásnyilvánítás és a háború ellenzésének békés kinyilvánításától láthatóan igencsak messze kerültek. Az Izraelt népirtással vádoló, szabad Palesztinát kívánó, és a Hamász rémtetteit relativizáló szlogenek pedig csak a legenyhébb változatai a diákok által ismételt rigmusoknak. (...)

Khymani James, a tiltakozó diákok egyik vezetője januárban egy online bejelentkezés során azt mondta „a cionisták nem érdemlik meg, hogy éljenek”, és az embereknek »hálásnak kellene lenniük, hogy nem megy ki az utcára, és öli meg őket«. James, aki a Columbia University Apartheid Divest tagjaként a palesztinbarát, Izrael-ellenes tábor szóvivőjeként működött, visszavonta kijelentéseit, az egyetem pedig csak most, hónapokkal a videó nyilvánosságra kerülése után szankcionálta őt kitiltással. (...)

A novemberi elnökválasztásra tekintettel az újrázásért küzdő Joe Biden igyekszik leértékelni az amerikai egyetemeken zajló rendbontásokat, míg az exelnök Donald Trump a Biden-adminisztráció kudarcaként próbálja narrálni az eseményeket. Ebből a szempontból egyáltalán nem mellékes, hogy mikor csillapodnak a tüntetések, és képesek-e jelentősen tematizálni a választási kampányt. Az amerikai egyetemek után pedig a brit Warwick Egyetemen a francia Sciences Pón és az olaszországi La Sapienzán is hasonló diáktüntetések alakultak.

Miközben Izraelben aggódva figyelik a nyugati egyetemeken zajló eseményeket, egy rendkívül nyugtalanító jelenségnek lehetnek tanúi. Az amerikai fiatalok láthatóan hamar az új generációs emberi jogokért folyó harc zászlajára tűzték a palesztin szabadságjogokat, az izraeli-palesztin viszonyt pedig az elnyomó-elnyomottak dichotómiájában értelmezve felhatalmazva érzik magukat a történelem legsötétebb időszakát idéző cselekedetekre is. Ezzel szemben a Hamász által különös kegyetlenséggel meggyilkolt civilek, a szexuális erőszak áldozatává vált nők, valamint a továbbra is túszként fogva tartott izraeliek méltatlanul kevés figyelmet kapnak.”

A szerző USA szakértő, az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­­­g­a­­z­­i n­i­­­m­­f­­o­m­­á­­­n­­­i­­­á­­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Szvv
2024. május 10. 08:35
“legnívósabb”🤣🤣🤣🤣🤣 Be kell zarni mindet. Szerezzenek diplomat wc pucolasbol. Most bizonyijak hogy az valo nekik.👍🤣
alexandrosz-2
2024. május 08. 10:17
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutalisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
2024. május 08. 06:43 Szerkesztve
Vagy mondhatjuk ugy is, hogy az antiszemitizmus moge bujva boritanak langba a palesztin emberi jogokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!