Hős vagy áldozat? Máig tisztázatlan az Everesten elhunyt legendás hegymászó rejtélyes halála

2024. május 18. 11:13

George Mallory közel napra pontosan 100 évvel ezelőtt veszítette életét a világ legmagasabb hegyén.

2024. május 18. 11:13
Szabó Péter

Fotó: Leemage via AFP

Az elmúlt években számos eltűntnek nyilvánított hegymászóról hallottunk, a legnagyobb rejtély azonban a mai napig egy közel 100 évvel ezelőtt ködbe veszett sportember halálát lengi körül. George Mallory utolsó Everest-kísérletére majdnem napra pontosan egy évszázada, 1924-ben került sor – az expedíció tragédiával végződött, az a kérdés azonban máig megválaszolatlan, hogy hegymászó társával meghódították-e a csúcsot.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyik leghíresebb hegymászó, Mallory nyomában!

A világ egyik legnagyobb hegymászója, George Mallory 1924. június 6-án reggel társával, Sandy Irvine-nal elindult a táborból a Mount Everest csúcsa felé. Mallory, aki három brit Everest-expedíció veteránja volt, jobban ismerte a világ legmagasabb hegyét, mint bármely más mászó abban az időben, mégis többször meglegyintette a halál szele – írja a Guardian.

Két nappal később, Noel Odell hegymászó még látta a párost. Elmesélése alapján két kis fekete pont haladt felfelé a hegygerincen több ezer méter magasan, az Everest csúcsa közelében. Aztán hirtelen ködbe borult a világ legmagasabb hegye, Malloryt és Irvine-t pedig soha többé nem látták élve.

Nagy-Britannia sokáig reménykedett abban, hogy ünnepelheti az Everest-expedíció sikerét, ehelyett azonban általános letargia lett úrrá az országon, amikor hazaért a halálesetek híre. A nemzeti gyász a Szent Pál-templomban megtartott megemlékezéssel tetőzött, amelyen V. György király is részt vett.

Ez volt az első és egyetlen alkalom a brit történelemben, hogy hegymászókat ekkora tiszteletben részesítsenek”

– mesélte Wade Davis az 1924-es Into the Silence című expedícióról szóló beszámolóban.

Máig megoldatlan az Everest legnagyobb rejtélye

Mallory és Irvine elvesztése következtében valódi legendákat tisztelnek Nagy-Britanniában. Legendákat, akiket körülleng a titok. Vajon hogyan halt meg a páros? Az Everest diadalmas megmászása után ereszkedtek le, vagy nem sikerült meghódítaniuk a hegyet?

„A hegymászók küzdelme emberi harcot jelképez az elemek ellen, csapatmunkát jelent, más kultúrákkal való együttműködést igényel. A hegymászás azt jelenti, hogy tiszteletet kell tanúsítanunk a hegy és a környezet iránt, amivel a mai kor már rendkívüli módon elvesztette a kapcsolatot” – jelentette ki Jamie Owen, a Royal Geographical Society (RGS) munkatársa.

A centenárium alkalmából Angliában az expedíció fotóiból és műtárgyaiból álló kiállítást szerveznek, jubileumi előadással készülnek, valamint egy könyv kiadása is szerepel a tervek között. A kötet címe az Everest 24: Új nézetek az 1924-es Mount Everest-expedícióról címet viseli.

Eric R. Simonson egy kutatócsoport vezetőjeként, sokáig kereste a bizonyítékokat, hogy a két brit hegymászó volt az első, aki feljutott a Mt. Everest csúcsára, de nem járt sikerrel
Fotó: Devendra Man Singh/AFP

George Mallory: a Mount Everest leghíresebb halottjának élő legendája

Száz évvel ezelőtt Nagy-Britannia vezetői meg akarták mutatni a világnak, hogy a nemzet képes meghódítani a bolygónk legextrémebb pontjait. A Mount Everestet egy olyan pólusnak tekintették, amelynek elérésével helyreállíthatják a brit felfedezés hírnevét. Ennek eredményeként terveket készítettek a világ legmagasabb csúcsának meghódítására, mindössze néhány hónappal az I. világháború 1918-as lezárása után, miközben a nemzet még mindig a harcok szörnyű veszteségeinek hatásaitól tántorgott. Az expedíciókat 1921-ben, 1922-ben és végül 1924-ben hajtották végre. Az 1921-es bevetés a jövőbeli expedíciók alapjait tette le, példátlan részletességgel megrajzolt térképet készített a Himalájáról.

Ezeket a térképeket még mindig használják, folyamatosan frissítik, de a mai napig a régió megértésének alapját képezik. Óriási örökségnek számítanak”

 – mondja Jamie Owen.

Ezt is ajánljuk a témában

Mallory ekkor Guy Bullockkal és Edward Wheelerrel mászott, meg is kísérelte a csúcsmászást, de a 7000 méteres magasság elérése után vissza kellett fordulniuk.

G. H. L. MALLORY
George Herbert Leigh Mallory (1886-1924), brit hegymászó, aki a Mount Everesten lelte halálát
Fotó: Collection Roger-Viollet via AFP

Egy évvel később, az 1922-es expedíció során Mallory Edward Strutttal mászott. Elérték a 8100 méteres magasságot, ami akkoriban világrekordnak számított. A kiküldetés tragédiával végződött, amikor lavina sodort a halálba hét serpát.

Az 1924-es expedíció során Mallory és Sandy Irvine vállalkozott a kihívásra. Mindketten megfelelő felszereléssel kísérelték meg elérni a csúcsot, kisebb betegségek és egyéb, helyi tervezésből fakadó problémák azonban nehezítették a dolgukat. A felfelé vezetőúton társaik még látták őket, a hegyre ereszkedő köd azonban örök fátyollal takarta be őket.

Sandy Irvine holttestét soha nem találták meg, Mallory testét azonban 1999 májusában, 75 évvel az eltűnése után felfedezték 8100 méteren. Szemüvege, karórája, magasságmérője és monogramos zsebkendője is előkerült. A fényképezőgépe azonban hiányzott, így képeket nem találtak annak bizonyítására, hogy a páros valóban elérte-e az Everest csúcsát. Ezenkívül hiányzott a feleségéről, Ruthról készült fénykép, amelyet az Everest-expedíciói során hordott, és a csúcsra szánt.

George Mallory a halálát övező rejtély mellett egy másik figyelemre méltó örökséget is hátrahagyott. Az Egyesült Államokban egy adománygyűjtő körút során a sajtó és a rajongók hosszasan bombázták kérdéseikkel. Mindannyian arra volt kíváncsiak, miért akar ilyen megszállottan felmászni az Everestre. Mallory csak ennyit felelt:

Mert ott van.”

Azóta ez a három leghíresebb szó a hegymászásban...

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­k­­e­l­­d­­ ­­a­ ­­­s­­z­­­e­x­­i­ ­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Dunhill67
2024. május 18. 17:11
hát....ők tudják
antal-2
2024. május 18. 16:59
Istentelenek. A természetet akarják legyőzni és közben odapiszkítanak mint kiskutya a kanapéra. Köpni mindre!
2024. május 18. 14:12 Szerkesztve
éljen az EGO diadala! még sokan fognak az egojuknak az áldozatai lenni... de azt is mondhatnánk pszichológus észjárással hogy öntudatlan halálkövetők azaz valamelyik felmenőjüket vagy annak meghalt testvérét vagy a saját meghalt ikrüket követik a halálba semmi hősiesség nincs ebben, csak az elszenvedett korai traumáik ismertének hiánya ami belesodorja őket értelmetlenül a halálba és ha volt családjuk, azok meg szenvedhetnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!