Brüsszel katonai segélyként adná át a befagyasztott orosz vagyon bevételeit az ukránoknak, kérdés, hogy lesz ebből béke

2024. május 09. 07:01

Az elvi megállapodást a tagállamok pénzügyminisztereinek is meg kell erősíteniük, de Von der Leyen szerint „ezt a pénzt nem is lehetne jobban felhasználni, mint hogy Ukrajnának adjuk”.

2024. május 09. 07:01
null

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP

Az európai uniós tagállamok nagyköveti szinten elvben megállapodtak „az Oroszország lekötött vagyonából származó rendkívüli bevételekkel kapcsolatos intézkedésekről”, a pénz Ukrajna helyreállítását és katonai védelmét fogja támogatni – közölte az EU Tanácsának soros belga elnöksége az X közösségi oldalon közzétett szerdai bejegyzésében.

Von der Leyen: Ezt a pénzt nem is lehetne jobban felhasználni

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak az X-en üdvözölte a politikai megállapodást. „Ezt a pénzt nem is lehetne jobban felhasználni, mint hogy Ukrajnának adjuk, hogy ezáltal egész Európa biztonságosabb hellyé váljon” – tette hozzá.

Az elvi megállapodást a tagállamok pénzügyminisztereinek is meg kell erősíteniük, diplomáciai források szerint a bevétel 90 százaléka az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapba kerül. 

A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet kezeli. Tavaly a csoport összesen 4,4 milliárd euró bevételt tudott generálni a pénzeszközökből.

Kérdés azonban, hogy számos korábbi sikertelen szankció után, és az egyre inkább több eszkaláció küszöbén billegő konfliktusban mit fog eredményezni az újabb ukránoknak adni kívánt támogatás? Az EU jelenlegi vezetésének politikai manőverei hogyan segítik elő, hogy mihamarabb tűzszünet, majd béketárgyalás kezdődjön Ukrajna és Oroszország között? Hiszen Oroszország aligha fogja örömmel venni, ha a szankciókkal befagyasztott vagyonát a fent vázolt módon használják fel – a szerk.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI/Mandiner)

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­­­i n­­­i­­­m­­f­o­m­­á­­n­­­i­­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 09. 20:36
A korrupt brüsszelita mocsokba nem kevés pénzünkön delegàlt tetves büdös geci bemtéri zsidók - vannak vagy százan - vajon mit csinálnak ilyenkor? Alszanak? Sajnos nem. Megszavazzák ezt a sok szarságot. Vétótlanul. Szó és ellenvélemény nélkül. A zsideszes geciknel nem azt kell figyelni, mit hazudoznak, hanem azt, amit tesznek. Vétótlanul, sunyi csicskákkent támogatják a komisszár gazdáikat, mint a köpcös geci cigány főnökük is teszi.
verkez
2024. május 09. 09:54
Lehet, hogy én nem értem. A befagyasztott vagyon hogyan termel bevételt? Nem az a befagyasztás lényege, hogy nem történik vele semmi? Egyébként meg, ha kutya az enyém, akkor a kölyke miért lenne másé?
iphone-3
2024. május 09. 09:42
ezek a szemetek már lopnak is. nem elég, hogy tönkretették európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!