Ukrán terminátordrónok zúznák össze az orosz gazdaságot

2024. április 02. 17:17

Egyes modellekbe már kezdetleges mesterséges intelligenciát is beintegrálnak egy ukrán informátor szerint.

2024. április 02. 17:17

A nyitókép illusztráció. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A CNN több olyan videót is megosztott, melyeken az látható, hogy drónok csapódnak be Oroszország egyik legnagyobb olajfinomítójába, több mint 500 kilométerre Ukrajnától. A március 13-i támadás, – amely csak erre a létesítményre mért több csapás egyike volt – része volt annak az összehangolt ukrán tervnek, amelynek célja orosz olajfinomítók célba vétele volt nagy hatótávolságú drónokkal.

Kedden egy újabb ukrán drón mért csapást a határtól több mint 1100 kilométerre fekvő, Tatárföldön lévő Nyizsnyekamszki olajfinomítóra, melyet ugyancsak a legnagyobb orosz olajfinomítók között tartanak számon. 

A támadásban – melynek következtében tűz ütött ki az elsődleges finomítóegységben – 12 ember sérült meg – közölték orosz tisztviselők.

Egy, a műveletről tudó ukrán forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a keddi támadás „az egyik legmélyebben orosz területre irányuló művelet” volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az említett akciókat a nagyobb hatótávolságú és fejlettebb képességekkel rendelkező drónok használata tette lehetővé, amelyek közül 

néhányba már a mesterséges intelligencia egy alapvető formáját is elkezdték beemelni,

 hogy segítsék a navigációt, és ellenálljanak a különféle zavaró tényezőknek – nyilatkozta a lapnak egy olyan forrás, akinek rálátása van az ukrán drónprogramokra.

Az ukránok nem kívánták kommentelni az értesüléseket

Az urkán informátor hozzátette, minden drón rendelkezik egy úgynevezett terminálszámítógéppel, amely műholdas és terepadatokkal is bír. „A repüléseket előre meghatározzuk, és a szerkezetek követik a repülési tervet, így milliméteres pontossággal tudnak lecsapni a célpontokra.

Ezt a pontosságot a drón érzékelői teszik lehetővé”

– írt a a CNN. 

Noah Sylvia, egy brit székhelyű agytröszt elemzője arról is szólt, hogy „a repülőknek nincs szükségük kommunikációra a műholdakkal, teljesen autonómak”.

A lap megkereste az ukrán védelmi hírszerzést, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), de egyikük sem kívánta kommentálni az AI-technológia alkalmazását.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HZ72
2024. április 04. 07:35
Idióta köcsög
bobi64
2024. április 04. 06:00
Ha ezek ukrán drónok, megredzem a sapkámat. Mi ukrán ott? Mindent a nato ad nekik
Mich99
2024. április 03. 13:39
Egy reklámkép egy játékdrónról...
2024. április 03. 13:36 Szerkesztve
Ja, ezek a JÓ DRÓNOK, amelyek egy egész óriási gazdaságot próbálnak összezúzni... (míg azok a ROSSZ DRÓNOK, amelyek egy amerikai vagy német tankot semmisítenek meg, pláne ha benne fejtettek egy amerikait, vagy németet...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!