Hatvan gyár felelős a világ műanyagkibocsátásának feléért

2024. április 25. 15:05

Világunk környezetszennyezésének egyik legnagyobb problémája a plasztik-túltermelés.

2024. április 25. 15:05

Nyitókép: Jenya Smyk

 

A világ városai, szeméttelepei, szárazföldi és vízi felszínei tele vannak eldobott műanyaggal. A plasztikprobléma az egyik legnagyobb kihívás a környezetvédelem terén, nem beszélve a műanyagszemét esztétikai borzalmairól.

A Guardian most arról ír: 

kevesebb mint 60 cég felel a világ műanyagszennyezésének több mint 50 százalékáért.

Önkéntesek egy nemzetközi csoportja több mint 1,8 millió darab műanyagszemetet vizsgáltak át 84 országban, öt év alatt. A szemét nagy része étel-, ital- és dohánycsomagolás volt.

A legnagyobb szennyező cégek a kutatás szerint a következők voltak: az Altria és Philip Morris International dohányvállalkozások, továbbá a Danone és a Nestlé, a PepsiCo, valamint a márkázott műanyagszemét nem kevesebb, mint 11 százalékáért felelős Coca-Cola.

A környezetvédők szerint az ipar a fogyasztókra hárítja át a felelősséget, miközben a cégek maguk választják ki a csomagolásaikat.

A Guardian sorra megkereste a megnevezett cégeket, hogy reagáljanak az állításukra. A Coca-Cola közölte, hogy 2025-re csomagolásaik 100 százalékát újrahasznosíthatóvá kívánják tenni, és 2030-ra legalább 50 százalékban újrahasznosított anyagból akarnak csomagolni.

A Nestlé azt közölte, hogy öt év alatt 15 százalékkal csökkentette műanyaghasználatát. A Danone öt év alatt 8 százalékot tudott cöskkenteni. Mindez persze még nem fogja megoldani a világ földjein és vizein ma elterülő műanyag szeméttengerek problémáját.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­á­­­n­­­y­­o­k­­ ­v­­á­­­r­n­­a­k­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
2024. április 26. 07:50 Szerkesztve
Na, ha ez így megvan, akkor rájuk lehet lőcsölni a hulladékgazdálkodási probléma megoldását akár adó formájában. Vezessék vissza az újrahasznosítható üveget, vagy faládákban, lebomló buborékokban árulják a cuccot.
Unknown
2024. április 26. 04:14
A műanyag szívószálat mégis a gyerekektől vették el…
auditorium
2024. április 25. 19:51 Szerkesztve
A bevásárlóközpontok nagykereskedelme még mindent műanyagba csomagol, kezdve az ásványviztől a zöldség-gyümölcsig. A kiskereskedők már kezdenek átállni a papirzacskókra, a vevők pedig viszik magukkal a szatyrot. A raffinált csomagolástechnológiával kellene leállni, bár akkor sok cég tönkremenne és sokan elveszitenék a munkájukat. Sok szó esik a CO2-ről, de senki nem mond le az autózásról. Vannak családok, ahol 3-4 autó is van és 2OO métert is autóval teszik meg. A gyereket pedig autóval viszik az iskolába, mert az úgy elit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!