Felháborító: a Greenpeace szerint Európa őserdőit ritkítja az IKEA

2024. április 13. 08:02

Az ellátási lánc állomásainak lépésről lépésre való visszakövetése a jégkorszak óta érintetlen területekig vezetett.

2024. április 13. 08:02
null

Nyitókép: Wikipédia

Nem várt problémával szembesült az IKEA, a Greenpeace egyik friss jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a bútoráruház egyes termékei olyan beszállítóktól érkeztek, amelyek a romániai Kárpátokban található őserdőkből származó fával dolgoztak, ezzel pedig 

Európa egyik legrégebb óta érintetlen erdejét veszélyeztetik

vette észre az Index.

A Natura 2000-es természetvédelmi övezetben kivágott, gyakran 120 évnél is idősebb fából készített bútorokból Magyarországra is érkezett. A termékek közé tartozik a népszerű INGOLF, valamint a SNIGLAR nevű bútorcsalád is. Ezektől a beszállítóktól legalább harminc különböző terméket találtak az IKEA áruházaiban – összesen 13 országban: Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Izraelben, Lengyelországban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és hazánkban is.

A jégkorszak óta érintetlen erdők

A portál felhívja a figyelmet, hogy a probléma amiatt különösen égető, mert ez ad otthont a legnagyobb európai barnamedve-, farkas-, európaibölény- és hiúzpopulációnak, valamint az összes európai növényfaj több mint egyharmadának – 

a terület a tudósok szerint a jégkorszak óta érintetlen. 

A jelentés elkészítése során a nyomozócsoportok követték az ellátási láncot az engedélyek elemzésétől és a romániai erdők fakitermeléséről készült műholdképektől a faraktárakig és a bútorgyártókig – egészen addig, amíg ezek a termékek kerülnek az IKEA áruházak polcaira. Ekkor derült ki számos gyártóról, hogy természetvédelmi területekről szerzik be a fát – jegyzi meg az Index, majd hozzáteszik: a nyilvánosan elérhető információk alapján az IKEA a legtöbb ilyen cég által gyártott termékek legnagyobb vásárlója és értékesítője. A jelentés szerint ez a Plimob esetében bizonyítható is, mivel a vállalat kizárólag az IKEA számára gyárt bútorokat.

A Greenpeace emiatt arra szólította fel a svéd céget, hogy mihamarabb váljon a megoldás részévé, ahelyett, hogy hozzájárulna a folyamatban lévő éghajlati és biodiverzitási válságokhoz.

Természeti örökségünket nem lehet bútordarabokká alakítani. Ezek a fák létfontosságúak a bolygó egészsége szempontjából, és azonnal meg kell védeni őket. Az IKEA-nak be kell tartania saját fenntarthatósági ígéreteit, és meg kell tisztítania ellátási láncát az őserdők pusztításától” – fogalmazott a Greenpeace közép- és kelet-európai biodiverzitási kampányigazgatója.

Az IKEA nyitott a párbeszédre

Jelenleg még dolgozunk a Greenpeace jelentésén. Üdvözöljük az átlátható párbeszédet, és várjuk az ügy további megvitatását, amint lehetőségünk lesz elolvasni a teljes jelentést. Nagyon komolyan vesszük a belső és külső követelmények megsértésének kockázatával kapcsolatos információkat. Az illegális faanyagnak és a rossz erdészeti gyakorlatnak nincs helye az IKEA értékrendjében. Minden erre utaló jelet kivizsgálunk. 

Ha szabálytalanságokat fedezünk fel, azonnal intézkedünk, beleértve az üzleti kapcsolatokat is” 

– idézi a bútorgyártó cég szóvivőjét a Daily Mail. 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 13. 13:21 Szerkesztve
3 darabos konyhakés szettér 99 fontot kérnek. Eleve minek annyi konyhakés ? Vegyél 1 Ka-Bar-t !/Fallkniven A1 et És egy kisebb svájci bicskát... EDC
survivor
2024. április 13. 13:18
"Szarok rá-mondta az IKEA. Első a profit !"
Dixtroy
2024. április 13. 12:01
Mindeközben a 16mm-es haft, ami harminc éve még 22 körül volt, már csak két mdf lapból és távtartó pozdorja csíkokból áll. Három könyv alatt jobban meglógnak, mint Mari néni csöcsei.
Mandiner444hu
2024. április 13. 09:55
LMBTQIP szopó IKEA-nak nem az ember a fontos hanem a profit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!