Rasszista beszólást találtak az 1964-es Mary Poppins musicalben

2024. február 28. 09:56

Az indoklás szerint a „hottentották” megnevezés egy „rasszista szitokszó”, amelyet egykor a fehér európaiak használtak a dél-afrikai őslakosokra.

2024. február 28. 09:56

Egy brit filmipari csoport diszkriminatív nyelvezet miatt megemelte a „Mary Poppins” című kedvelt gyermekklasszikus korhatár-besorolását – olvasható a CNN cikkében. A filmeket és videótartalmakat az országban szabályozó brit filmosztályozó testület (BBFC) a múlt héten „Universal”-ról „Parental Guidance”-re változtatta az 1964-es Disney-musical korhatár-besorolását, amely azt jelenti, hogy csak szülői felügyelet mellett ajánlják a gyerekeknek. Az indoklás szerint 

a filmben egy „rasszista szitokszó” szerepel, amelyet egykor a fehér európaiak használtak a dél-afrikai őslakosokra.

„A Mary Poppins (1964) két alkalommal is használja a diszkriminatív »hottentották« kifejezést. Bár a Mary Poppinsnak van történelmi kontextusa, a diszkriminatív nyelvhasználat túllépi az U-ban elfogadható nyelvhasználatra vonatkozó iránymutatásainkat” – mondta a BBFC szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában. A portál szerint az ikonikus film idén a 60. évfordulója alkalmából tér vissza a brit mozikba, ami arra késztette a BBFC-t, hogy felülvizsgálja az eredeti besorolást.

Nyitókép: YouTube

 

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­g­­­ö­­­s­­ ­l­­á­n­y­­o­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­n­a­­k­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. február 29. 17:27
Szerintem kukázzuk a törikönyvből a rabszolgaságra vonatkozó minden utalást, hiszen aki tanul róla azt esetleg felkavarja és a tények alkalmasak lehetnek a fekete közösséget negatív színben feltűntetni.
szintetikus
2024. február 28. 14:27
legalább nem n.ggereztek XD
Bulldog Orange
2024. február 28. 12:20
Csak szólok, az egyik kedvenc íróm is használta, Rejtő Jenő, aki zsidó származású... Hát, őt, mint a nácik áldozatát, rasszistázni , nagyon beteg! Mondjuk én a koszos nigger kifejezést jobban szeretem a hottentottánál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!