Bizarr: Afrikáig mennek az ukrán különleges erők, hogy levadásszák az oroszokat

2024. február 29. 18:09

Kijev szerint mindez a nemzetközi jog keretein belül történik.

2024. február 29. 18:09
Members Of The Siberian Battalion Of The International Legion Of The Armed Forces Of Ukraine During Military Exercises

Az ukrán különleges erők külföldön vadásznak az oroszokra – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) egyik tisztviselője a Politicónak.

„Az ukrán hírszerzésnek mindenhol jelen kell lennie, ahol szükség van az ellenség megsemmisítésére,

 aki teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen. Mindenhol jelen vagyunk, ahol csak gyengíteni lehet Oroszországot” – mondta Juszov Kijevben.

Február elején a Kyiv Post közzétett egy videót, amelyen az ukrán különleges erők a Szudánban elfogott oroszul beszélő harcosokat kérdeztek ki, akik azt állították, hogy a Wagner-csoporthoz tartoznak. A videón egy oroszul beszélő ukrán katona, megkérdezi az egyik foglyot, hogy honnan származik és miért jött Szudánba.

„A Wagner katonai magáncégtől vagyunk. [Azért jöttünk ide], hogy megdöntsük a helyi kormányt” – válaszol oroszul a harcos.

A zsoldos hozzátette, hogy Szudánban száz Wagner-harcos van, és hogy a szomszédos Közép-afrikai Köztársaságban állomásoznak.

Oroszországnak jelentős jelenléte van Afrikában,

amelyet kezdetben a Wagner-csoport zsoldosai vezettek, de ma már Afrika-hadtestnek hívják a csapatokat, amelyek az orosz védelmi minisztérium alá kerültek. A varsói székhelyű Keleti Tanulmányok Központjának jelentése szerint az egész afrikai Száhel-övezetben, Burkina Fasóban és Líbiában is jelen vannak.

„Az afrikai kontinens területén az úgynevezett orosz katonai vállalatok terror-hálózata továbbra is működik, amely illegális tevékenységet folytat, valamint támogatja a helyi terrorista csoportokat” – mondta Juszov.

Hozzátette: „Minden, amit Ukrajna [külföldön] tesz, azt a nemzetközi jog keretein belül teszi, a helyi kormányokkal és nemzetközi partnereinkkel együttműködve”.

Nyitókép: Ukrán katona gyakorlaton/Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­g­ö­s­ ­­­l­á­­n­y­o­­­k­­­ ­­v­á­r­n­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Nyugatellenes
2024. március 01. 12:42
Terrorista népség.
OneiroNauta
2024. február 29. 23:59
:D Ha már a háborúban nem tudja...
FreeEurope
2024. február 29. 20:57
Micimackó pedig szereti a mézet. Sőt, imádja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!