Nocsak: Brüsszel is szuverenitásvédelmi javaslatokat fogadott el!

2023. december 12. 19:24

A külföldi beavatkozások veszélyét csökkentenék a demokrácia védelme érdekében.

2023. december 12. 19:24
null

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a demokrácia védelme érdekében, valamint annak érdekében, hogy az átláthatóság javításával csökkentse a külföldi beavatkozás veszélyét – jelentette be Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden. Az uniós biztos az intézkedéscsomag bemutatásakor közölte: a jogalkotási javaslattal az Európai Bizottság szándéka az, hogy növelje az unión kívüli országok nevében végzett, a „szakpolitikai döntéshozatal és a demokratikus tér” befolyását célzó tevékenységek átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A csomag két ajánlást tartalmaz, amelyek célja, hogy 

előmozdítsák a szabad, tisztességes és a káros befolyásokkal szemben ellenálló választásokat, valamint az uniós állampolgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételét a politikai döntéshozatalban.

Jourová közölte: a harmonizált szabályokra irányuló javaslat azt célozza, hogy uniószerte egységesen magas szintű legyen az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság, ami a nem uniós kormányok nevében eljáró szervezetek általi lobbizást, illetve egyéb hasonló tevékenységeiket illeti. 

A nem uniós országok nevében érdekképviseleti tevékenységet végző szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat egy e célból rendelkezésre álló átláthatósági nyilvántartásba. Az ilyen érdekképviseleti tevékenységekre vonatkozó legfontosabb adatok nyilvánosan hozzáférhetők lesznek, ami például a kapott éves összegekre és a tevékenységek fő céljaira vonatkozik. Az ilyen tevékenység befejezését követően négy évig meg kell őrizni a nyilvántartásban rögzített információkat és dokumentumokat.   A javaslat elő kívánja mozdítani az unión belüli választásokra vonatkozó demokratikus normákat, valamint ösztönözni a magas részvételi arányt és megkönnyíteni a választójog gyakorlását – tájékoztatott a cseh biztos.

Emellett a választási infrastruktúra védelmét és kiberbiztonságának javítását is célozza, és olyan intézkedéseket javasol, melyekkel a lehető legkisebbre csökkenthető annak kockázata, hogy unión kívüli országok szereplői, köztük politikai pártok, politikai alapítványok, kampányszervezetek és jelöltek finanszírozása révén beavatkoznak a választásokba – mondta.

A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy a megfigyelési eszközöket soha nem szabad a demokratikus vitába való beavatkozás céljaira használni, és nem engedhető meg, hogy ezek az eszközök politikai haszonszerzés céljából politikai szereplőket és újságírókat vegyenek célba – szögezte le.

Jourová tájékoztatott továbbá arról, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokat megelőző időszakban az Európai Bizottság elő fogja mozdítani a párbeszédet és együttműködést az online platformokkal és a dezinformáció visszaszorítását célzó kódex más aláíróival, építve a politikai hirdetések átláthatóságával és az aláírók közötti együttműködéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásokra. Egyúttal munkálkodni fog azon, hogy feltárja, milyen más módok kínálkoznak a mesterséges intelligencián alapuló új eszközökben rejlő, dezinformációval összefüggő veszélyek kezelésére – tette hozzá a javaslat ismertetésekor az uniós biztos.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2024. január 14. 15:39
Tanulnak a Viktor a király. Megint igaza van
akkor ki
2023. december 13. 20:57
Az a nézés! Megőrjít ez a szuka!
alexandrosz-2
2023. december 13. 13:28
Semmiféle védelem nincs. Nem is volt soha. Ugy hoztk be, fizettek be, mostak a mabnjkban ki, majd költöttek el 4,5 milliárdnyi forintot, hogy az erre hivatott szolgálatok, állami szervek, hatóságok vakok voltak és siketek. Aki ezt beszopja, az még nem fizetett be bankba, vagy vett fel bankból 3 milliónál több forintot. Itt kérem a nép átbaszása van folyamatban. Nem kicsit, nagyon. Akik ezt megtették azok 3 évnyi börtönfenygetéssel is megteszik ( apénzmosásért ilyen méretekben 4-8 járna, ha meg lenne bárki is gyanúsítva, vádolva, de nincs).
pipa89
2023. december 13. 07:48
Ha szerepel benne SOROS NGO-HADSEREGÉNEK KITILTÁSA, WASHINGTON KITILTÁSA ÉS A KORRUPCIÓVAL SZEMBENI ZÉRÓ TOLERANCIA, MAJD ODA IS FIGYELEK, ADDIG MERŐ BOHÓCKODÁS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!