Már a brit királyi légierő is túszok után kutat

2023. december 03. 07:55

Egyes adatok szerint még legalább 130 túsz van a Gázai övezetben.

2023. december 03. 07:55

Felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére – közölte a brit védelmi minisztérium vasárnap.

A Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael déli térségeibe, 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és 240 túszt Gázába hurcoltak.

A terrortámadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.

Az elmúlt héten tűzszünet volt érvényben túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése végett. A harcok azonban a hétvégén újrakezdődtek, és 

továbbra is számos – egyes adatok szerint legalább 130 – túsz van a Gázai övezetben.

A londoni védelmi tárca vasárnapi tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy "a folyamatban lévő túszmentő tevékenység támogatására" a brit királyi légierő felderítő repüléseket hajt végre a Földközi-tenger keleti medencéjében.

A minisztérium szerint a brit gépek Izrael és a Gázai övezet légterében is tevékenykednek.

Ezek a repülők nem hordoznak fegyverzetet, a harci cselekményekben nem vesznek részt, 

egyetlen feladatuk a túszok hollétének megállapítása – hangsúlyozza vasárnapi beszámolójában a brit védelmi tárca.

A tájékoztatás szerint London kizárólag a túszmentéshez kapcsolódó információkat osztja meg „a mentésben részes hatóságokkal”.

A minisztérium nem részletezi, hogy pontosan milyen túszmentő akció zajlik a térségben, de felidézi, hogy az Izraelből elrabolt túszok között brit állampolgárok is vannak.

Már a támadás után légi és haditengerészeti egységeket vezényeltek a Földközi-tenger keleti térségébe

A brit kormány már néhány nappal a Hamász októberi terrortámadása után bejelentette, hogy légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére.

A londoni miniszterelnöki hivatal akkori tájékoztatása szerint az RAF Boeing P-8 Poseidon típusú - a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett - felderítő gépei kezdtek járőrözést a térségben, és elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek - például a terrorcsoportoknak szánt fegyverek szállításának – felderítése.

A túszok hollétének megállapítását célzó információgyűjtésben részt vesznek az RAF Beechcraft Shadow R1 típusú felderítő repülői is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: KHALED DESOUKI / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 03. 16:27
Remélem jut nekik is rakéta a hoholoktól. Nem ártana lebaszni párat közülük is az égről.
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2023. december 03. 10:27
Ki hiszi azt el, hogy tényleg a túszok után kutatnak? Nagyságrenddel valószínűbb, hogy az izraeli és az egyiptomi hadsereg hadmozdulatait figyelik! Mellette ha véletlenül ráakadnak egy túszra, OK --- de nem ez az cél.
453682
2023. december 03. 09:01
Az összes szutyok nép egy helyen. Izraeli-amerikai-brit
Kecmec
2023. december 03. 08:13
Hiába na "bírom" egészséges szintet meghaladó brit önbizalmat miután elveszitették minden gyarmatukat két v.h. vigigcsináltak úgy ,hogy mások húzták ki őket a szarból , és mára egy kis pont lett a térképen ..... még mindig itt vannak osszák az észt pont ott ahol előzőleg a rosz döntésük miatt indult el a konfliktus.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!