Brüsszelben hirtelen aggódni kezdtek a külföldi befolyás miatt

2023. december 22. 15:20

„Tudni akarjuk, hogy ki, hol és mennyivel pénzeli a civil szervezeteket” – mondta Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke.

2023. december 22. 15:20

A külföldi szereplők növekvő rosszindulatú befolyásával kapcsolatos aggodalmakra válaszul az Európai Bizottság december közepén javaslatot tett egy „demokrácia védelmi” csomagra, amelynek fő célja, hogy feltárja a közvetett külföldi befolyást azáltal, hogy arra kötelezi az érdekvédelmi szervezeteket: hozzák nyilvánosságra, ki pénzeli őket – írja az Euractiv. 

„Úgy gondoljuk, hogy egyeseket harmadik felek vagy harmadik országok finanszírozhatnak,

és tudni akarjuk, hogy ki, hol és mennyivel pénzeli a civil szervezeteket” – mondta Dubravka Šuica, a Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke az Euractivnak adott interjúban.

Civil szervezetek bírálták az ötletet, arra hivatkozva, hogy az átláthatósági szabályok eszközként szolgálnak majd a tagállamok számára, hogy ellenőrizzék és korlátozzák a tevékenységüket. 

Az államokra bízzák

A bizottsági irányelvek lényege, hogy keretet határoznak meg a tagállamok számára egy közös cél eléréséhez – írja az Euractiv. Az azonban, hogy ezt hogyan érik el, az az egyes államokon múlik.

Így minden ország maga alakíthatja ki a saját jogszabályait arra vonatkozóan, hogy miként érje el a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságát.

Az új törvény kritikusai attól tartanak: egyes országok visszaélhetnek azzal, hogy korlátozzák a civil szervezetek tevékenységét, és nyilvánosan megszégyenítsék őket, például külföldi ügynökként – az Euractiv szerint Magyarországot is felhozták példának a kritikusok. Šuica az Euractivnak elmondta: szerinte nincs miért aggódni. 

Nagyon nem akarják

A csomagot eredetileg év közepén kellett volna elfogadni, de a civil szervezetek panaszokat nyújtottak be. 

„Azt hiszem, félreértették. Azt hitték, hogy ellenőrizni és felügyelni akarjuk őket, ami nem így van. Ez csak az átláthatóság növelését szolgálja” – mondta a lapnak a Bizottság alelnöke. 

A horvát politikus elmondta: bízik abban, hogy az irányelvet még az európai választások előtt elfogadják.

Šuica hozzátette: a javaslat elsősorban az orosz és a kínai befolyást veszi célba, valamint azokat az aktorokat, akik jelenleg még rejtőzködnek. 

 

Nyitókép: Unsplash/Guillaume Perigois

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. december 23. 14:05
Egyáltalán milyen halmazállapot az, hogy civil és mihez képest?! Egy valamire való stabil demokráciában mindenki szabad állampolgár, akik a megválasztott hatalomgyakorlók által megalkotott, vagy népszavazásokon jóváhagyott törvények és szabályok között gyakorolják a jogaikat és kötelezettségeiket. A civil az mit csinál, bukfencezik!?
Martell 2
2023. december 23. 00:13
Gondoltam, hogy nem az amerikai ügynökök ellen irányul :)
Hangillat
2023. december 22. 19:58
"The concerns were fuelled in part by Hungary’s foreign funding law that restricts the work of NGOs that promote democratic freedom and LGBTQ+ rights." Tehát az NGO-k itt a dolcsi-rollnival a szabadságot, demokráciát zajmárkásították volna, plusz fakigrácia. A 'demokratikus' már régóta fosztóképző jelentésű az EU-EB- császárnőmorzsika rémes uralma alatt. Az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke? Inkább 'nekrográfus'. Az EU- központ internáci, felszíni demo nekropolisz. Hullajó?
nedudgi
2023. december 22. 18:34
A civil szervezetnek, tehát a potenciális bűnelkövetőnek, miért van ebbe beleszólása? Ha a betörő tiltakozik a magas büntetések ellen, akkor azokat is visszavonják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!