A Politico megfejtette: Egy orosz rendelhette meg a Dávid-csillagok felfirkálását Franciaországban

2023. november 03. 07:50

Legalábbis Párizs tizedik kerületében. A legtöbb Dávid-csillagot a tizennegyedik kerületben festették fel.

2023. november 03. 07:50
null

Franciaországban az október 7-i Hamas-támadás óta megugrott a Dávid-csillagot ábrázoló graffitik száma. A napokban két moldovai állampolgárt tartóztattak le Párizsban, akik bevallották, hogy egy ismeretlen személy utasítására festettek Dávid-csillagot egy falra a város tizedik kerületében. A párizsi ügyészség szerint „egy orosz személy” állhat a falfirkák megrendelése mögött – írta meg a Politico.

A gyanúsítottakat „tulajdon elleni rongálás” miatt tartóztatták le, amit „faji, vallási vagy etnikai hovatartozás” alapján követettek el. Egy helyi lakos látta a 33 éves férfit és 29 éves nőt, amit a falakra kék Dávid-csillagot festenek. A csillagokat még aznap eltávolították. Az ügyészség hozzátette, hogy a pár elleni jogi eljárást indítottak és akár kitoloncolás is várhat rájuk, mivel engedély nélkül tartózkodtak az országban.

Az esetekre válaszul a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne egy videót posztolt az X nevű platformon, amelyben határozottan elítélte az antiszemitizmust Franciaországban. 

Semmi sem igazolja a gyűlöletet és erőszakot. Az országunk kötelessége ennek elleni harcot vívni. A köztársaság kötelessége megvédeni minden francia zsidót

– hangsúlyozta.

A héten a párizsi ügyészség arról tájékoztatott, hogy mintegy 60 Dávid-csillagot festettek falakra a város 14. kerületében, és egyből nyomozás indult az ügyben.

Nyitókép: Geoffroy Van der Hasselt/AFP via Getty Images

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. november 04. 09:24
Izrael antiszemita? Hiszen a zászlóján ugyanez a csillag van!
Mich99
2023. november 03. 20:41
Ezt a gyanús hátterű firkálást ítélik el, de nem a többszázezres Hamaszpárti tüntetést...
Mich99
2023. november 03. 20:24
A Politico nevű hazugsággyár eltalálta a szarva közt a tőgyét! Persze, mert ott kereste...
petya-806
2023. november 03. 09:06
Azért a brit tudósok véleményére is kiváncsi lennék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!