Megoldatlan területi viták: szerte Európában vannak még puskaporos hordók

2023. október 03. 12:52

Még mindig vannak rendezetlen területi viták Európában - a Krím és Donbasz háborút okozó orosz megszállásától Gibraltár több évszázados vitájáig, Írországtól Ciprusig számba vettük a konfliktusgócokat!

2023. október 03. 12:52
CYPRUS-VOTE
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A területi viták meggondolatlan bolygatása súlyos politikai és jogi következményekkel járhat – a kérdés az államok szuverenitását, területi integritását érinti,  a nemzetközi jog és a nemzetközi biztonság, illetve a jogrend, a stabilitás felrúgásával is fenyeget.

Mégis, ezek eleven ügyek, amelyek 

évtizedeken, évszázadokon átívelően államközi kapcsolatok mérgezői,

megnehezítői lehetnek, rosszul rendezett voltuk millió életét károsíthatta meg, milliók igazságérzetét sérthette meg. 

A jelenleg zajló orosz-ukrán háború által érintett ukrajnai területi konfliktust, illetve a Magyarország területvesztését eredményező trianoni diktátumokat (közismertsége miatt) az alábbi felsorolás nem tartalmazza.

Görög-török ütközések Cipruson

Ciprus Görögországgal való egyesítésére 1974-ben a ciprióták sikertelen kísérletet tettek, Törökország ezt katonai eszközökkel akadályozta meg, a török befolyás alatt lévő szigetrészen 1983-ban egyoldalúan kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot – az entitást csak Törökország ismeri el, a nemzetközi közösség a 2004-ben EU-taggá vált Ciprus részének tartja. 

Az ENSZ és a ciprusi kormány terve az, hogy 

egy föderális állam keretében egyesítenék a két különböző etnikai összetételű köztársaságot, 

a török ciprióták azonban a nemzetközi elszigeteltség ellenére is kitartanak a két-állami megoldás mellett.

Az Imia (görögül) vagy Kardak (törökül) néven emlegetett lakatlan szigetek az Égei-tengeren a keleti görög szigetek és a török partvidék között fekszenek. Több 20. századi szerződés görög fennhatóságúnak ismerte el, de az 1990-es években több összetűzés történt a két állam parti őrsége között, a török állam a felségvizek meghatározásánál használta új módszerek alapján megkérdőjelezi a görög fennhatóságok.

Francia-olasz vita: kié a Mont Blanc?

A Mont Blanc hegycsúcsának ellenőrzése fölött a két állam vitában áll: a franciák szerint az francia terület, az olaszok szerint közös ellenőrzésű terület.

Brit-spanyol harc Európa kapujáért

Gibraltár az Egyesült Királyság 6 négyzetkilométernyi tengerentúli területe. A britek 1704-ben a spanyol örökösödési háború idején szerezték meg, a spanyol királyság az Utrechti megállapodásban lemondott a területről. 

A gibraltáriak elutasítják a spanyol újraegyesítési igényeket, mégpedig az ENSZ Alapokmányában leírt önrendelkezési jogra hivatkozva

– ennek az érvnek egy 1967-ben, majd egy 2002-ben rendezett népszavazás is érvényt szerzett: a túlnyomó többség elutasította a spanyol szuverenitást. A konkrét határvonalakról azonban máig vita van.

British overseas territory, Gibraltar
Gibraltár sziklája a ködben 2021. szeptember 6-án  
Forrás: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Brit-ír vetélkedés egy lakatlan szigetért

Rockall egy lakatlan mini sziget az Atlanti-óceán északi részén 300 kilométerre az ír és a skót partoktól. Mivel Skóciához fekszik közelebb, az Egyesült Királyság tart rá igényt a felségvizekről szóló szabályozás alapján. 

Írország azonban éppen ezt az elvet nem látja megalapozottnak, hiszen egy állam part menti vizei 22 kilométeres távolságig tartanak, attól beljebb már tengeri gazdasági övezetek lehetnek csak, emberi tevékenységre alkalmatlan sziklák azonban ez utóbbinak nem lehetnek alanyai.  

Spanyol-portugál határkérdések

Olivenza és Vila Real települések a két állam határán fekszenek, egy 750 négyzetkilométernyi terület – a spanyolok 1801-ben foglalták el a térséget, és bár az 1815-ös bécsi szerződés Portugáliának ítélte, Spanyolország a mai napig nem teljesítette szerződéses kötelezettségét arra hivatkozva, hogy a megállapodásnak nincs végrehajtási záradéka. 

A lakosság a mai napig őrzi portugál hagyományait, a fiatalabb nemzedékek azonban csak spanyolul beszélnek már. 

Szerb-horvát háborúzás

A Jugoszlávia felbomlása utáni területi viták alapja az, hogy 

a szerbek a Duna folyó középvonalát tartják a két újonnan keletkezett államot elválasztó határnak, 

míg a horvátok a folyó régi, folyószabályozás előtti, történelmi medervonalát.

Ezen különböző értelmezések alapján a Duna menti területen a horvát Eszék-Baranya járás egy részét a szerbek, a szerb Dél-Bácska járás egy részét pedig a horvátok vitatják. A Dunán mint vízi határon fekszik két sziget, Sarengradi és Vukovari sziget – mindkettő területén a szerb hadsereg, majd a szerb rendőrség teremtett szerb fennhatóságot, de ezt sem Horvátország, sem a nemzetközi jog nem ismerte el.

Hajó halad el a távolban a horvátországi Piran-öbölben 2017. június 27-én  
Forrás: Jure Makovec / AFP

Szlovén-horvát tengerpart-vita

A két volt jugoszláv tagállam közötti feszültségek forrpontja hosszú évekig a Piran-szoros körüli vita volt. A konfliktusnak egy kényszerítő körülmény vetett véget: Szlovénia blokkolta Horvátország EU-csatlakozását, így Zágrábnak bele kellett mennie az egyezségbe: egy választottbíróság döntse el a peres kérdést. 2013-ban Horvátország az EU tagja lett, 2017 pedig az ügyben eljáró döntőbíróság úgy ítélt, hogy 

Szlovéniának joga van kijutni az Adriai-tengere nemzetközi vizeire a horvát felségvizeken át, egy különleges tengeri folyosót kell Horvátországnak biztosítania erre

 – a vita azonban még ma is él.

A horvátok számára stratégiai fontosságú Sveta Gera-i katonai bázist a délszláv háborúk kirobbanása idején szlovén katonák szállták meg, a horvátok azonban le voltak kötve a szerbekkel való harcokban, így hagyták a vitát. 2017-ben egy döntőbíróság Horvátország történelmi területi jogait erősítette meg, de döntésének nem volt kényszerítő hatása, így a mai napig szlovén ellenőrzés alatt áll.

Bosnyák-szerb ütközés

A 350 kilométer hosszú Drina folyó nagy része természetes határ Szerbia és Bosznia-Hercegovina között, a folyam vonalán több szárazföldi terület vitatott hovatartozású, ráadásul úgy, hogy két szerb többségű terület között alkot vita tárgyát: Bosznia két államalkotó entitása közül a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia között. 

A vitatott területek két vízerőművet érintenek, a Zvornik-i és Bajina Basta-i erőművet, illetve egy olyan területet is, amelyen a Belgrád-Bar vasút nyomvonala haladna.

Ukrán-román kérdőjelek

A román K sziget, ukránul Nova Zemlja egy 7 kilométer hosszú lakatlan sziget a Duna-delta Fekete-tengeri kijáratánál. Eredetileg a román felségvizeken fekszik, 

Ukrajna azonban 2010-ben a delta tengeri kijáratát egyoldalúan ukrán felségvíznek minősítette, 

azóta a sziget csupán 40 százaléka fölött áll fenn román fennhatóság.

 

Nyitókép: Török ciprióta házaspár néz át a két ciprusi entitást elválasztó kerítésen Nicosiában 2004. április 25-én  (forrás: NICHOLAS KAMM / AFP)

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 03. 18:11
Megoldatlan cseh-lengyel határvita is van. De lakott területet nem érint.
Akitlosz
2023. október 03. 18:09
1. Ciprus. Mi szükség van erre az országra? Ciprusi nemzet nem létezik. A meglévő határok mentén osszák fel Görögország és Törökország között! Egy problémával és egy felesleges országgal kevesebb. 2. Kié a Mont Blanc? Mindegy, úgysem lakik ott senki, s ellenőrizni sem fogja senki. 3. Gibraltár döntött, nem akar Spanyolország lenni. Talán máshol is ezt a módszert kellene követni, az adott helyen élőket megszavaztatni és velük eldöntetni a vitás kérdéseket. Nagyon nem lenne fair, ha Spanyolország, Anglia, ENSZ, EU stb. a Gibraltáriak feje felett döntene. Gibraltáré a döntés joga, s már döntött. 4. Magyarország természetes déli határvonala a Mura, a Dráva és a Duna folyók. A többin úgy osztozik Szlovénia, Horvátország és Szerbia, ahogyan csak akar. 5. Bukovina Románia, magyar érdek is ezt támogatni. Cserében azért, hogy Románia is támogassa Kárpátalja hazatérését.
Akitlosz
2023. október 03. 18:00
"Magyarország területvesztését eredményező trianoni diktátumokat (közismertsége miatt) az alábbi felsorolás nem tartalmazza." Na és van ebből megoldatlan területi vitája Magyarországnak? Mert azon túl, hogy sírni kell Trianonon nem úgy tűnik, hogy Magyarország politikájának a része lenne bármiféle területi vita. Régen csak olyan jelöltet lehetett megkoronázni, aki esküjében vállalta, hogy a Szent Korona elveszített területeinek a visszaszerzésére törekszik. Ma semmiféle ilyen elvárás nincsen az államfőtől.
Rodolfo
2023. október 03. 15:34
Okinawa se egy elhanyagolandó téma, az amcsiknak már elég régóta semmi keresnivalójuk nincs ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!