Túlélte a bizalmatlansági indítványt a finn kormány

2023. szeptember 08. 16:55

A szavazás megerősítette a jobboldali kormány pozícióját.

2023. szeptember 08. 16:55
null

Ahogy lapunk korábban megírta, alig kezdte meg működését a frissen megalakult finn kormány, rögtön magyarázkodásra kényszerült az ellene felhozott rasszista vádak miatt. Ugyanis a közelmúltban jelentős politikai vihart kavartak Jussi Halla-aho házelnök korábbi szavai, amikor is az iszlámot és a migrációs hátterű bűnözést kritizálta. 

A finn ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be az új, jobboldali kormány ellen. A szavazás során a 200 tagú parlamentben a kormány 106 képviselőtől kapott támogató szavazatot, míg a bizalmatlansági indítvány mellett 

mindössze 65 törvényhozó voksolt.

A politikai támogatás tehát stabilnak a látszik a kormány mögött, a nyilvánosságban azonban folyamatos támadások érik, egyes tagjainak korábbi kijelentései miatt. A gazdasági miniszter tíz nap után lemondásra kényszerült, miután megvádolták azzal, hogy náci célozgatásokat tett a választási kampány idején.

Petteri Orpo finn kormányfő a botrány tompítása érdekében augusztus végén bejelentette, hogy konkrét, kormányzati lépéseket terveznek az intolerancia visszaszorítása érdekében, és hogy ő és kormányának valamennyi tagja elkötelezett a rasszizmus elleni harcban.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: FOTÓ: MTI/EPA/COMPIC/KIMMO BRANDT

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. szeptember 09. 12:00
nem ezeknél volt az a partiribanc a min.elnök?
zolka50-52
2023. szeptember 09. 10:03
Sorosék akcióznak.
mandiren
2023. szeptember 09. 08:33
Finnország távol van. Úgy teszik tönkre a saját országukat ahogy akarják felőlem, akár muszlim kalifátus is lehet.
Kybon
2023. szeptember 08. 23:24
Állati szánalmasak a ballibbantak. És mindig ugyanaz a rinya. "Rasszizmus" - és közben mindenki tudja, hogy a legrasszistábbak, idegengyűlölők, sunnyogók a balosok! (És a muszlim felkelésnél ők is fognak először elszaladni vagy meghalni. És ők lesznek az első, sunnyogó behódoltak is....)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!