Nem hiszem, hogy Prigozsin eredetileg benne lett volna a szórásban, ő önként jelentkezett

2023. augusztus 25. 14:10

Prigozsin maga írta alá a halálos ítéletét.

2023. augusztus 25. 14:10
Wagner head Prigozhin killed in private jet crash in Russia's Tver region
Hont András
Hont András
Facebook

„Nem azt kell magyarázni, hogy miért hal(t) meg Prigozsin, ha nem azt kéne (kellett volna), hogy miért hagyták életben. Őszintén nem értem azokat a lábra kapó konteókat, amelyeket a legkülönfélébb világnézetűek terjesztenek, és amelyek szerint Prigozsin nem is zuhant le a repülővel, hanem valójában megrendezték a halálát. Milyen narratívába illeszkedik ez az elmélet? Az eszményi Oroszországban nem fordulhat elő olyasmi, mint Prigozsin pancserpuccsa, és Putyin megrendezett színjátékával hülyíti a világot? Netán éppen ellenkezőleg: Putyin annyira gyenge, hogy egy elszabadult szakács is túljár az eszén? Tényleg nem értem. 

Prigozsin maga írta alá a halálos ítéletét, amikor elindult Rosztov felé. Illetve szerintem már azzal aláírta, hogy nyíltan bírálni kezdte a hadvezetést. Csak önmagában ez még nem elég a példastatuáláshoz, tehát – ha már feltétlenül spekulációkba kell bocsátkozni – én simán el tudom képzelni, hogy kiprovokálták a júniusi kétségbeesett kalandját, ami után aztán jöhet a leszámolás. Prigozsin és a Wagner-vezérkar halálának nem csupán a ténye, de a módja és ideje sem meglepő. 

Amennyiben közvetlenül a Wagner-zendülést követően aprítják miszlikbe a zsoldosvezéreket, az heveskedésnek tűnik, azt mutatja, hogy a Kremlben nem tudnak uralkodni az indulataikon. Így pont az ellenkezője: szenvtelen könyörtelenség, azt üzeni: nincs elfelejtve semmi. Bármi is lesz a hivatalos »vizsgálat« eredménye, Oroszországban mindenki érteni fogja az üzenetet, és egyáltalán nincs ellenére az orosz vezetésnek, ha a közvélemény a repülőszerencsétlenséget annak tartja, ami valójában: kivégzésnek. Aki nem hiszi, az figyelje meg, hogy Putyin a részvétnyilvánításkor is Prigozsin életében elkövetett komoly hibáiról beszélt, és nehéz sorsát, tulajdonképpen esendőségét emelte ki. Bocs, öreg, nagyon sajnálom, én megbocsátok, de nem tehetek mást, bumm. 

Ne felejtsük el, ezeket a KGB képezte ki, tökéletesen tisztában vannak a pszichikai tényezőkkel is. Az »ezeket« itt arra utal, hogy szemben az önjogú önkényurakkal (ide mindenki helyettesítse be kedvenc szereplőjét, O-val kezdődő ne legyen, mert az megint más történet), Putyin egy hálózat része. Miközben a legkülönbözőbb oligarchák és egyéb befolyásos emberek potyognak ki az ablakon, kerülnek kirobbanó formába, vagy hirtelen rádöbbennek, hogy a földi lét egy siralomvölgy, és önként szabadítják ki lelküket a test börtönéből, addig a titkosszolgálati-katonai hátterű szilovikok élnek, és virulnak, és a Putyin-éra kezdete óta folyamatosan a legfelsőbb tisztségeket töltik be (Szergej Sojgu védelmi miniszter még régebb óta). Bármikor is lesz vége Putyin uralmának (ami azért ezzel a háborúval közelebb került, és nem csak azért, mert eltelt másfél év), szilovikok nélkül nem lesz egyhamar Oroszország. Az ő hatalmuk állandósága és Prigozsin sorsa fölvillant valamit a rendszer működéséből, és rávilágít a háború egyik lehetséges okára is. 
Összeszámolni sem lehet, hogy a »rendkívüli katonai művelet« megindítása pillanatától hány gyanús baleset, öngyilkosság, terrorcselekmény történt, amelynek gazdag, hatalommal bíró figura volt az áldozata. 

A politikai kapitalizmus lényegéhez tartozik, hogy óriási mértékű tőkét vagy meghatározó feladatot szerveznek ki látszólagos magánszereplőknek. (Ez, gondolom, ismerős). Ám valójában a pénz, befolyás, hírnév nemhogy az államnak köszönhető, de bármilyen címke van rajta, az valójában változatlanul az államé, illetve az állam irányítóié. Ezt a csekistáknak nem kell elmagyarázni, másoknak azonban elképzelhető, hogy igen, vagy csupán a Kreml föltételezi, hogy demonstrálni kell ennyi idő elteltével, hogy az oligarchák, hadurak, főideológusok igazából csak vagyonkezelők vagy állami funkcionáriusok. Ha otthon rendet akarsz csinálni, át akarod rendezni a hatalmi viszonyokat, legegyszerűbb háborút indítani. Egyes források szerint már Szólon is ezt tette, amikor bevezette a reformjait, s nyomában uralkodók és választott vezetők hosszú sora. 

Nem hiszem, hogy Prigozsin eredetileg benne lett volna a szórásban, ő önként jelentkezett, de az ő példáján látható talán legjobban, hogy miként működik ez. Valaki elhiszi, hogy a rábízott dolog az övé, eddigi eredményei a saját képességeinek tudhatók be, és amikor nem tetszik neki az események alakulása, hepciáskodni kezd, majd szembe is fordul a gazdákkal. A vége, hogy először megmutatják, hogy hol a helye, majd kicsavarják a kezéből, amit sajátjának hitt, az utolsó epizódban pedig életétől is elköszönhet, már amennyiben a robbanás/zuhanás előtt még van ideje erre. Ráadásul Prigozsin nem az az ember, akinek a sorsa tragikusra fordulásakor az együttérzés mély sóhajai törnek föl milliók kebléből. Ideális lázadó volt Putyinék számára. 
Persze elképzelhető, hogy mindez csak képzelődés, és a Wagner-csoport valójában júniusban megdöntötte Putyint, és helyén csak egy kitömött bábu van, aki amúgy is rákos, leesett a lépcsőn, elszegényedett, és egy aluljáróban kéreget, ha lenne kitől, mivel Oroszország már összeomlott gazdaságilag, az ellentámadás viszont már Szevasztopolnál tart. Bizonyára így van, nem vagyok én szakértő, csak reszelgetem a körmöm, és hangosan beszélek magamban.”

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2023. augusztus 27. 13:04
Szerintem erről is a zorbán tehet.
alexandrosz-2
2023. augusztus 27. 10:00
Zsidó hasbara, erős oroszgyűlölettel fűszerezve. Pont ugyan olyan, minr az eszaki áramlat vezetéleinek felrobbantasakor. Unalmas, szánalmas, hazug és aljas is. Mint a zsidó.
Skywalker_bp
2023. augusztus 26. 05:26
Azért hagyták életben 2 hónapig, mert meg kellett gyengíteni, pontosabban át kellett “szervezni a Wagnert” úgy, hogy Afrikára tobábbra is jó legyen, de otthon ne jelentsen problémát. “Restructuring”. Ez valóban kérdés, Hont András?
rocktoberi-2
2023. augusztus 26. 02:58
Ez volt az egyetlen a sok prigozsinos írás közül ami tetszett. Jó a stílusa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!