Kínai diplomata: Ahová a NATO beteszi ördögi mancsát, ott emberek halnak meg

2023. augusztus 03. 18:09

A katonai szövetség évtizedek óta mindenhol feszültséget szít, Kína moszkvai nagykövete szerint.

2023. augusztus 03. 18:09

A NATO európai terjeszkedése aláásta a kontinens biztonságát, és ez volt a fő oka az ukrajnai konfliktusnak – mondta Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában. Csang kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk mindenütt szította a feszültséget és lerombolta a stabilitást, amire a koszovói, líbiai és afganisztáni zavargások a legjobb példák szerinte. 

Az NATO keleti terjeszkedés súlyosan érintette Európa biztonságát, és az ukrajnai válság eszkalálódásának fő oka lett”

– mondta. 

A nagykövet úgy jellemezte a NATO-t, mint a hidegháború maradványát, amelynek meg kellett volna szűnnie, amikor a hidegháború véget ért. „Ennek ellenére továbbra is virágzik, fenntartja magát azzal, hogy folyamatosan háborúkat és konfliktusokat szít. Bárhova is nyújtja ki ördögi mancsát a NATO, emberek fognak meghalni, és nem lesz béke”.

Ezt is ajánljuk a témában

Csang kijelentette, hogy az elmúlt években a szövetség az ázsiai csendes-óceáni térségben való terjeszkedést tűzte ki célul, azzal az ürüggyel, hogy „segíti” az országokat a kollektív védelemhez való joguk gyakorlásában, amely stratégia szerinte „nagy aggodalmat és erős ellenvetéseket vált ki a térség országaiból”.

A diplomata elmondta, a NATO már régóta az USA geopolitikai eszközévé vált, és hogy

a blokk keleti és ázsiai-csendes-óceáni terjeszkedése az amerikai hegemónia támogatását szolgálja”.

Csang szerint Washington azt akarja, hogy a NATO nagyobb befolyással rendelkezzen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, hogy ezáltal „elnyomhassa és elrettentse Kínát és Oroszországot”.

„A hidegháborús mentalitás és a táborok közötti konfrontáció már régóta ellentétes a modern kor követelményeivel” – tette hozzá, mondván, hogy „a NATO keleti terjeszkedése csak fokozza a regionális feszültségeket, növeli a bizalmi szakadékot és a különböző táborok közötti szembenállást, sőt egy új hidegháborút idéz elő”.

***

Nyitókép: Getty Images / Per-Anders Pettersson

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 04. 10:09
Csak tiszta forrásból: https://www.tiktok.com/@notafraid1986/video/7204928390388878598?_t=8eThbDRnn8a&_r=1
gyzoltan-2
2023. augusztus 04. 08:01
"Kínai diplomata: Ahová a NATO beteszi ördögi mancsát, ott emberek halnak meg" Ez annyira evidens, nyilvánvaló, hogy foglalkozni sem érdemes vele..!
Kozmosz
2023. augusztus 04. 05:27
Kína és az ujgurok: (Uyghurs) https://www.bbc.com/news/world-asia-china-22278037
Kozmosz
2023. augusztus 04. 05:03
Kína arról is számoljon be, hány embert tart börtönben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!