Ezért várt Putyin két hónapot Prigozsin likvidálásával a szakértő szerint

2023. augusztus 24. 21:26

Dominic Waghorn úgy véli: Prigozsin megsemmisítésének módja sem volt véletlenszerű.

2023. augusztus 24. 21:26
wagner pmc felvarró, megemlékezés, Prigozsin

Vlagyimir Putyin elnöknek „alá kellett ásnia, szétszednie és gyengítenie a Wagner-csoportot” mielőtt lecsaphatott volna – véli Dominic Waghorn, a Sky News nemzetközi ügyekért felelős szerkesztője. Bár lehet, hogy soha nem tudunk meg minden konkrét tényt a szerdán Moszkvától északra lezuhant Embraer Legacy 600-as repülőgéppel kapcsolatban, Waghorn szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy Putyin elnök állt a baleset mögött.

De ha ez igaz, akkor miért várt két hónapot a Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoportja által vezetett sikertelen lázadás után? 

– teszik fel a kérdést a cikkben. Waghorn erről a következőket nyilatkozta: „Az, hogy miért várt két hónapot, valószínűleg azzal magyarázható a legjobban, hogy két hónappal ezelőtt nem tudott volna lecsapni. Alá kellett ásnia, le kellett bontania és meg kellett gyengítenie a Wagner-csoportot. Ezt nemcsak itthon, hanem Afrikában is sikerült elérnie az orosz katonai hírszerzés segítségével. A likvidálás nagyon teátrális módon történt, ami egyértelmű üzenetet jelent a moszkvai és oroszországi elitnek, miszerint az árulást nem toleráljuk, és az árulókat megbüntetjük” – mondta a szakértő.

Nyitókép: MTI/EPA

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. augusztus 27. 03:41
pfepeter lynch
rocktoberi-2
2023. augusztus 25. 22:56
Újabb szagértő. Ez is csak találgat mint a többi.
tapir32
2023. augusztus 25. 19:36
Putyin tisztogat, és üzent az esetleges lázadóknak! Minden egyes sikertelen hadművelet után kivágta a felelősöket! Az orosz hadsereg belpolitikai súlyának csökkentése az első lépés ahhoz, hogy Oroszország meginduljon a demokratizálódás útján! A másik fontos lépés a gazdaság "nemzetiesítése" azaz, a stratégiai gazdasági ágazatokban a mindenkori kormánynak jelentős tulajdona legyen, hogy ne váljon a külföldi tőke foglyává. Politikai kérdésekben Oroszországban a legitimált politikusoknak kell döntenie és nem gazdasági társulásoknak, pláne nem külföldi cégeknek. A gazdaság "oroszosítása" nem nacionalizmus. Az orosz kormány korlátozottan cselekvőképessé válna e nélkül. Putyin úgy próbálja nemzetiesíteni az orosz gazdaságot, hogy a stratégiailag fontos gazdaságot ne lehessen törvényes keretek között újra eladni, külföldi tőke kezére juttatni. Nyugat prüszköl, mert saját maga vonult ki az oroszoktól a szankciók kapcsán, és megkönnyítette Putyin nemzeti felemelkedési programját!
Dixtroy
2023. augusztus 25. 14:14
folyt: A likvidálás nagyon teátrális módon történt (sunyiban, ez lenne a teátrális?) ami egyértelmű üzenetet jelent a moszkvai és oroszországi elitnek (mi az üzenet? mi az egyértelmű?) miszerint az árulást nem toleráljuk, és az árulókat megbüntetjük (annyira egyértelmű, hogyha nem fogalmazza meg, a fasz se tudná mit akar kihozni) Van szóval egy állítás, ami indoklásaként önmagára hivatkozik, majd két oldallépés, és a hivatkozást indokolja meg az állítással. Kekulé majmai átfordulnak és a másik irányba szopkodják egymás farkát. Igazi körkörös tautológia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!