Süddeutsche Zeitung: Szent Putyin, a cinikus

2023. július 30. 20:36

Oroszország gabonát ígér néhány afrikai nemzetnek, amivel tovább rombolja az ukrán infrastruktúrát. Mindezzel nemsokára a Nyugatnak is szembe kell néznie – írja a német lap szerzője.

2023. július 30. 20:36
null

Florian Hassel ezt cinizmusnak tartja, de szerinte Putyin mindig is cinikus volt, és az utóbbi időben még inkább az lett. Különösen az óta a válság óta, amelyet az ukrán gabonaszállítási szerződést felmondása eredményezett. A silók és a készletek megsemmisítése következtében világszerte nő a búza és a kukorica ára, amiből egyedül Moszkva jön ki jól: tavaly rekordszintű volt az orosz agrárkivitel. Hassel szerint Putyin azonban nem is lenne Putyin, ha az ukrajnai dúlást demagóg módon nem arra használná, 

hogy magát a világ előtt irgalmas szamaritánusnak mutassa.

A héten a szentpétervári Afrika-csúcson Putyin által bejelentett humanitárius segély hat államra vonatkozik a 300 ezer tonnát sem elérő összmennyiséggel. Mindez Hassel álláspontja szerint csak porhintés, hiszen tavaly 45 millió volt az orosz gabonaexport, vagyis egy ilyen kis mennyiségű „segítséget” Moszkva minden gond nélkül megengedhet magának.

Nagy kérdés – írja még a tudósító –, hogy minderre hogyan reagáljon a Nyugat. Korábban a NATO volt főparancsnoka, Stavridis tengernagy követelte, hogy a Fekete-tengeren az ukrán gabonatankerek hadihajók kíséretében haladjanak, hátha ezzel megtörhető lenne a blokád. Hogy Biden hajlandó-e a Putyinnal való újabb összeütközésre, ezt viszont senki nem tudja.

Akárhogyan is alakul a háború, semmiképpen nem szabad megengedni, hogy a Fekete-tengert egy „agresszív diktátor” tartsa huzamosabb ideig ellenőrzés alatt, teszi hozzá Hassel.

 

Nyitókép: Munkások megrakodnak egy hajót közel 20 ezer tonna gabonával a Világélelmezési Program (WFP) Ukrajnából származó gabonájával az ukrajnai Odesszában 2023. február 18-án. (Fotó: Maksym Voitenko / Anadolu Agency via AFP)
 

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. augusztus 02. 16:08
Putyin az éhező Afrikai embereknek szállít gabonaféléket. Az EU éppenhogy elhappolja előlük. Ki a ganyé viselkedésű? Az EU!
luisbathhelena
2023. július 31. 08:59
hogy a Fekete-tengert egy „agresszív diktátor” tartsa huzamosabb ideig ellenőrzés alatt," kva kiváncsi vagyok vajon a Mexikói öbölben megjelenő orosz hadihajókhoz mit szólnának. Minthogy azok is nemzetközi vizek...
connorj
2023. július 31. 05:48
Ígérem: https://m.youtube.com/watch?v=polIh3uhweI&t=18s&pp=ygUXTXVzbGltIGdlcm1hbnkgc2FsYWZpc3Q%3D
mnmn
2023. július 30. 23:30
A németek már ebben sem tényezők mint ahogy már a fociban sem. Csicska nemzet lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!