Irán legfőbb vezetője: „A Nyugat ma sebezhetőbb mint valaha!”

2023. július 12. 19:04

Ali Hamenei nagyajatolláh szerint az ukránoknak azért kell meghalniuk, hogy még több fegyvert lehessen eladni.

2023. július 12. 19:04
HAMENEI, Szajed Ali

A Nyugat a fegyvergyártó vállalatok érdekében veszélyezteti az ukrán emberek életét – hangoztatta szerdai beszédében Ali Hamenei nagyajatolláh, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője. Hamenei egy vallási iskola diákjai és tanárai előtt beszélt Teheránban, és azt mondta:  „A nyugatiak azért ösztönzik harcra a szegény ukránokat, hogy így tölthessék meg az amerikai fegyvergyártók zsebét. Az ukránoknak azért kell harcolniuk és meghalniuk, hogy még több fegyvert lehessen eladni". A nagyajatolláh úgy vélte, az ukrajnai háború annak bizonyítéka hogy 

a Nyugat tovább folytatja ragadozó és gyarmatosító magatartását; 

továbbá azzal vádolta a liberális demokrácia szerinte hamis védelmezőit, hogy eközben tovább védik a gyarmatosítást. Példaként a franciákat említette, akik szerinte Algériában gyilkoltak és egyéb bűnöket követtek el több mint száz éven át, ami akár több tízezer ember életébe is kerülhetett. Viszont – mint mondta – úgy látja, 

a Nyugat ma sebezhetőbb mint valaha!”.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a hét vezető ipari hatalom alkotta csoport (G7) egy olyan deklaráció előkészítését jelentette be, amely a tájékoztatásuk szerint hosszú távú, kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalással segítené Ukrajnát abban, hogy meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben.

Noha a hivatalos iráni álláspont szerint Teherán semlegesnek tekinti magát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, az Egyesült Államok azzal vádolja a közép-keleti országot, hogy drónok szállításával támogatja Moszkvát, és egy dróngyártó üzem építésében is segíti az orosz vezetést, Irán azonban tagadja ezeket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Hamenei hivatalos honlapja

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2023. július 13. 07:56
Az igazság bárki szájából az. Az érem másik oldala, hogy a fejlesztéseket időről-időre le kell élesben tesztelni (ez minden "iparágban így van"), erre szolgálnak a proxyháború. Akik részt vesznek, mind militánsak, üvöltsenek bármilyen szlogent is. Kiváncsi vagyok (illetve nagyon nem), mikor kezdenek tesztelni a kínaiak is. Bár ők eddig is elvoltak azzal, hogy tömegszutyoknak kiáltották ki a "termékeiket".
lájkbajnok
2023. július 13. 00:20
A muszlim fundamentalistákkal egy húron pendül Orbán.
Zolotarjov
2023. július 12. 22:46
Érik a gomba.. https://moszkvater.com/eszkalacio-vagy-targyalasok/ ,, Adott esetben Karaganov azt sem tartja elvetendőnek, hogy Oroszország megelőző taktikai atomcsapást mérjen, ráadásul nem Ukrajnára, hanem valamelyik európai országra – itt egyértelműen Lengyelországra utal –, amelyik jelentős támogatást nyújt Kijevnek.,,
Zolotarjov
2023. július 12. 22:40
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!