Megszólalt az iráni ajatollah: nem vallásellenesek azok a nők, akik nem viselik a hidzsábot

2023. január 04. 16:38

„Mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket ki kell javítani, amennyire csak lehetséges” – tette hozzá.

2023. január 04. 16:38
null

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az IRNA iráni hírügynökség szerdai közlése szerint kijelentette: nem szabad vallásellenességgel vagy ellenforradalmisággal megvádolni azokat a nőket, akik nem viselik a teljes fejet eltakaró kendőt, a hidzsábot.

Azokat az iráni nőket, akik nem takarják el teljesen a hajukat hidzsábbal, ahogy azt a szigorú iszlám öltözködési előírások megkövetelik, nem szabad a vallás és az 1979-es iszlám forradalom ellenségének tekinteni – szögezte le az ajatollah iráni nők egy csoportjához beszélve. „Mindannyiunknak vannak hibái, amelyeket ki kell javítani, amennyire csak lehetséges” – tette hozzá.

– fogalmazott Ali Hamenei, aki több hónapnyi iráni tüntetéssorozatot követően ütött meg békülékenyebb hangnemet. Szeptember közepén robbantak ki tüntetések a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, és nem viselte helyesen a hidzsábot.

A tüntetések évtizedek óta a legsúlyosabb politikai válságot idézték elő az iszlám köztársaságban. Az iráni erkölcsrendészetet azóta megszüntették, de a fejkendő viselését más módszerekkel, például videókamerás megfigyeléssel, továbbra is ellenőrzik az országban.

(MTI)

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abcdef
2023. január 04. 21:24
Mióta az oroszok onnan kaptak drónt, hirtelen kitört a nyugtalanság, amit a kormány szokásos vasököl módszerrel kezelt. Ez a megszólalás sokkal konstruktívabb. A hijab különben is törzsi izé, mint Afrikában a csikló csonkolás, nem írja elő a vallás.
Beszélgető
2023. január 04. 19:10
Megpróbálják haza édesgetni a sakkozó csajt, aztán ha már otthon van, akkor .....
Akitlosz
2023. január 04. 18:40
" A férfiak felette állnak a nőknek, mivel Allah előnyben részesített egyeseket másokkal szemben, s amiatt, amit javaikból a nőkre költenek. A jóravaló asszonyok engedelmesek és vigyáznak arra, ami a kívülállók számára rejtve van, mivel Allah vigyáz arra. Akiknek nyakaskodó természetét félitek, azokat intsétek meg, kerüljétek őket a házastársi ágyakban és lássátok el a bajukat! Ha már engedelmeskednek nektek, akkor ne keressétek ellenük a kényszerítés más útját! Allah magasztos és nagy. " / Korán 4:34 /
Akitlosz
2023. január 04. 18:31
" És mondd a hívő nőknek hogy süssék le a tekintetüket és ügyeljenek szemérmükre és ne mutassák díszeiket, csupán azt, ami látható és kendőzzék el ruhakivágásukat és ne mutassák díszeiket, kivéve férjüknek, atyjuknak, apósuknak, fiaiknak, férjük fiainak, fivéreiknek, fivéreik és leánytestvéreik fiainak, asszonyaiknak, a rabszolganőknek, akiket jobbjuk birtokol, férfiszolgáiknak, akikben már nincsen nemi vágy, és a gyermekeknek, akik még nem tudnak semmit a nők szemérméről. És nem szabad a lábukkal dobogni, nehogy kitudódjék elrejtett díszük. Ti hívők! Forduljatok mindannyian megbánóan Allahhoz. Talán boldogultok. " / Korán 24:31 /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!