Kitört Hawaii legnagyobb vulkánja (VIDEÓ)

2023. január 06. 19:22

A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.

2023. január 06. 19:22
null

Újra kitört Hawaii legnagyobb vulkánja, a Kilauea. A tűzhányó kráterén belül csütörtökön ismét folyékony láva tört a felszínre, alig egy hónappal a legutóbbi aktivitás megszűnését követően. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki, és működése 16 hónapon keresztül tartott,

tavaly decemberben észlelték aktivitásának megszűnését.   

Lakott területek nincsenek veszélyben

A Hawaii Vulkánfigyelő Szolgálat közleménye szerint a kráteren belüli láva megjelenése az újabb kitörés kezdetét jelzi. A vulkán működése lakott területeket közvetlenül nem fenyeget. A Kiluaea tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba.

December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg.  

A Mauna Loa vulkánból kiömlő forró láva decemberben sem okozott közvetlen veszélyt lakott területre, ugyanakkor néhány kilométerre megközelített Hawaii központi szigetének kulcsfontosságú autópályáját. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. január 07. 17:37
Greta, találtak egy nagy környezetszennyezőt. Tégy valamit!
Vakfolt
2023. január 07. 16:35
"A tűzhányó kráterén belül csütörtökön ismét folyékony láva tört a felszínre" Hát mi törjön felszínre, plútónium? Vagy szilvapálinka? Kinyílott a pitypang, baszd meg.
nibiru
2023. január 06. 20:39
Gréta már szervezi a klímaaktivistákat.....
need-info
2023. január 06. 20:28
Ring of Fire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!