Elhunyt Angelo Badalamenti

2022. december 12. 22:29

A Twin Peaks dallamaival búcsúzunk a zeneszerzőtől.

2022. december 12. 22:29
null

85 éves korában elhunyt Angelo Badalamenti, David Lynch többé-kevésbé állandó zeneszerzője, aki a Kék bársony óta majd' minden egészestés projektjében együttműködött a rendezővel – számolt be az IGN Hungary.

Badalamenti a Lynch-produkciók mellett olyan alkotásokba is komponált zenét, mint a Rémálom az Elm utcában 3, Az elveszett gyerekek városa vagy a Nagyon hosszú jegyesség.

A zeneszerzőtől a Twin Peaks ikonikus zenéjével búcsúzunk:

Angelo Badalamenti a New York-i Brooklynban született. A zeneszerzés mellett megtanult kürtön és zongorán is játszani. Mesterdiplomát a manhattani School of Musicban szerzett. A klasszikus képzés után öt évig zenetanárként dolgozott a brooklyni Dyker Heightsban, miközben nyaranta zongoristaként lépett fel showműsorokban. Ebben az időszakban számos népszerű előadónak volt dalszerzője.

Olyan előadókkal is együtt dolgozott, mint David Bowie, Paul McCartney, a Pet Shop Boys, Tim Booth, Anthrax, LL Cool J, Michael Jackson, Nancy Wilson, Nina Simone, Della Reese, Mel Tillis, Julee Cruise, Marianne Faithfull, Dolores O'Riordan, Liza Minelli vagy Roberta Flack.

David Lynch-csel 1986-ban sodorta össze az élet. A fiatal filmes felkérte, hogy legyen Isabella Rossellini énektanára a Kék bársony című produkcióban. Badalamenti végül a film zenéjét szerezte, Lynch-csel közösen írta a Mysteries of Love című főcímdalt, és még a zongorás bárjelenetben is megjelent a vásznon.

Badalamenti a Twin Peaks című tévésorozat zenéjéért Grammy-díjat kapott. A Twin Peaks albuma pedig  25 országban arany minősítést ért el. 

2005-ben megkapta az Év zeneszerzője díjat, 2008-ban pedig a Flandriai Filmfesztivál: World Soundtrack Awards életműdíját. 2011 nyarán Badalamentit a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben megrendezett ASCAP Film és Televíziós díjátadón tüntették ki. Ott, ugyanabban a bálteremben, ahol minden évben a Golden Globe-díjakat is átadják, adhatta elő válogatott műveit – olvasható a hivatalos oldalán.

Nyitókép: Twitter-fotó

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. december 13. 18:13
Minden szerep tökéletes jellemleírás, de a megtestesítő színészek is zseniálisak voltak!!!!!
Muki46
2022. december 13. 10:59
Soha nem hallottam, sem a nevét, sem a zenéjét.
Hyazinth
2022. december 13. 10:13
Badalamenti és Lynch együttműködésének eredménye egy utánozhatatlan hangulat és stílus lett. Szinte látható a zene és hallható a mozgókép.
Rodolfo
2022. december 13. 09:39
RIP. Az a felvétel megvan amikor AB magyarázza hogyan jött össze a Twin Peaks zenei koncepciója? https://youtu.be/e-eqgr_gn4k
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!