Szijjártó: Ki kell jelenti, hogy a dolgok rossz irányba tartanak

2022. szeptember 29. 10:33

„Ha eljönne a béke, akkor kontrollálni tudnánk az inflációt, az irracionálisan emelkedő energiaárakat és vissza tudnánk állítani az élelmiszerellátás biztonságát is globális szinten” – emelte ki a tárcavezető.

2022. szeptember 29. 10:33
null

Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.

Szijjártó Péter a beszédét rögzítő, a Facebookon csütörtökön megosztott videóban hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború folyamatosan eszkalálódik, miközben a világnak más kihívásokkal is szembe kell néznie. 

A háború kockázatot jelent fizikailag, az energia- és az élelmiszerellátás szempontjából, valamint pénzügyileg is

– tette hozzá. Éppen ezért szerintem ki kell jelenti, hogy a dolgok rossz irányba tartanak, és azzal szembesülünk, hogy a több évtizednyi erőfeszítéseink veszélybe kerülhetnek – fogalmazott Szijjártó Péter.    

A tárcavezető rámutatott: azt az országot képviseli, amelyik Ukrajna közvetlen szomszédja, vagyis a magyarok a háború közvetlen közelében élnek, így a háború hatásait is első kézből tapasztalják. Hozzátette, ugyanakkor a háború hatásai nem ismernek határokat, ezért az ázsiai és a csendes-óceáni térség is megszenvedi a háború következményeit.    

A miniszter kijelentette, a megoldás a béke lenne, ezért Magyarország folyamatosan az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások előmozdításán dolgozik. 

Ha eljönne a béke, akkor kontrollálni tudnánk az inflációt, az irracionálisan emelkedő energiaárakat és vissza tudnánk állítani az élelmiszerellátás biztonságát is globális szinten

– emelte ki Szijjártó Péter.    

Közölte, hogy Magyarország minden olyan döntést támogat, amely közelebb hozza a békét, de nem fogja támogatni azokat, amelyek meghosszabbítják a háborút. Szólt arról is, hogy az ázsiai régióval való kapcsolat további erősítése a kölcsönös tisztelet alapjaira helyezve elengedhetetlen. Európa és Ázsia kooperációja hozzásegítene minket ahhoz, hogy a háborús helyzet negatív hatásait enyhíteni tudjuk – értékelt.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laslosch99
2022. szeptember 30. 05:54
Hey Peter, do not worry about the world population getting sufficient food and energy, ONLY worry about that HUNGARY GETS HER ENERGY NEEDS AND FOOD SUPPLIES, if we really need any food from foreign sources!!! Otra vez no te preocupas que el mundo tiene comida suficiente o energia por desarollar!!! Concentrate a Hongria!!
ericco
2022. szeptember 29. 14:20
"Magyarország minden olyan döntést támogat, amely közelebb hozza a békét" Akkor menj el Lavrov baratod utan, es mondd meg neki, hogy huzzanak ki az orosz katunak Ukrajna teruleterol.
fado
2022. szeptember 29. 12:45
Jelentsd ki Péter!
Pelso j.
2022. szeptember 29. 12:44
"Ha eljönne a béke", - Moszkvába szóltál már, hogy legyen béke? "akkor kontrollálni tudnánk az inflációt, az irracionálisan emelkedő energiaárakat és vissza tudnánk állítani az élelmiszerellátás biztonságát is globális szinten" -nem tudnátok kontrollálni az inflációt, mert az javarészt a felelőtlen és szemfényvesztő monetáris és gazdaságpolitikátoknak köszönhető. - emelte az energia árakat a ruszki haver, mert kell neki a pénz a háborúhoz, nahát. - nem globális szinten kell gondolkodni, (úgysem veszi be senki), hanem hazaiban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!