Rowling össztűz alatt: most antiszemita koboldábrázolással vádolják

2022. január 05. 15:07

Transzfóbia után antiszemitizmus.

2022. január 05. 15:07
null

Amint arról korábban a Mandiner beszámolt, az amerikai Kviddics-szövetségek, azaz a US Quidditch és a Major League Quidditch bejelentették, hogy átnevezik a Rowling által inspirált sportot, mivel Rowling „transzfób”. Az írónőt újabban antiszemita vádakkal is illetik.

„Ebből látszik, hogy a zsidók még mindig ott vannak, ahol voltak. Amikor másokkal beszélgetek, ezt mondom:

Láttad a Harry Potter-filmeket? Láttad a Gringotts bankos jeleneteket? Tudod, mi az a népség, ami a bankot működteti? Zsidók!”

– idézte a Hollywood Reporter Jon Stewart amerikai komikus, író, politikai kommentátor és televíziós műsorvezető szavait a The Problem With Jon Stewart című podcastjének legutóbbi adásából.

Stewart ezután kifejtette, hogy őt a filmbeli koboldok az 1903-as Cion bölcseinek jegyzőkönyvei illusztrációira emlékeztetik. Ez az eredetileg orosz könyv egy antiszemita pamflet, ami az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvést akarta bizonyítani. Stewart szerint Rowling ezeket a figurákat tette a varázsvilág bankjaiba, csak egy kicsit hegyesebb fogakkal. A komikus szerint, amikor ezt annak idején meglátta a vásznon, arra számított, hogy az emberek hozzá hasonlóan reagálnak arra, hogy a zsidókat „Rowling bedugta a föld alá egy bankot üzemeltetni”, ehelyett a tömegeket lenyűgözték a varázslók.

De hogy írja le Rowling a koboldokat? Ez a részlet az első könyvből, a Harry Potter és a Bölcsek Kövéből való, amikor Harry és Hagrid elmennek a Gringottsba: „A kobold körülbelül egy fejjel alacsonyabb volt Harrynél. Kreol arcában ülő szeme okosan csillogott. Hegyes szakállat viselt, s Harry azt is észrevette, hogy feltűnően hosszú a lábfeje és az ujjai”.

A Warner Bros. és Rowling még nem reagált Stewart vádjaira.

Nyitókép: YouTube

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2022. január 06. 21:11
Ja és valaki hallott már a koboldokról.... valami ír legenda...a szivárvány végén a földbe ásott gödörbe őrzi a kincsét!!! Mintha előbb lettek volna, mint a cionista "zsidó veszély", de évekig fel se tűnt.... amúgy hosszú fül, orr = varázsló mesékben sok Hollywood-i marhaságban szerepelt bújj törpe hosszú fülű is ...volt ... Juj....XD( 1988 Willow) Már a törpenövés is zsidó jellemző???
Wezuv
2022. január 06. 14:14
Vegyétek észre, liberálkomcsi módszereket látunk, koncepciós támadások, belemagyarázások, vádold azzal, amit te magad készülsz elkövetni, vádold hazugsággal, mire kiderül, hogy nem igaz, mindenki igaznak könyveli el stb. Mocsok mindenütt! Ne veszítsük el a választásokat, mert ide jutunk. Ez a tét!!!
Vakfolt
2022. január 06. 07:53
A kobold eredetileg a germán mitológiában háziszellemet jelentett, aki lehetett segítő és rosszakaró is, lásd Nils Horgelsson találkozása a házimanóval, és névadója a kobaltnak, ami pedig a német bányászok XV. századi találkozásakor a kobaltásványokkal alakult ki. A kobalt egyes ásványi mágnesesek, ezért valamiért azt hitték, hogy vasat olvasztanak belőle, beletették az energiát és lófasz lett, erre hitték, hogy a manók szúrtak ki velük. Hasonló csalódást okoztak a nikkel ércei, azt hitték rézérc, azt meg Kupfernickelnek (rézördögnek) nevezték el, mondanom sem kell, akkoriban egyik fémet sem sikerült előállítaniuk, viszont később mikor sikerült, a szitoknevéről nevezték el ezt a két fémet. A kobaltot 1733.-ban, a nikkelt 1751.-ben. Na ebből hogyan sikerült a zsidókra asszociálni? Mi a faszom közük van a bányászathoz a zsidóknak??
makám
2022. január 06. 05:33
mi még a koboldokkal is jobban járnánk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!