Hetvenhetedik születésnapját ünnepli George Lucas

2021. május 14. 18:29

Az Oscar-díjas rendező-producernek köszönhetjük többek között a Csillagok háborúja-univerzumot és Indiana Jones karakterét is.

2021. május 14. 18:29
null

Hetvenhét éves George Lucas, a Csillagok háborúja filmek kiötlője. Mint az Indian Express írja, Lucas először 1971-ben gondolkodott el egy űropera forgatásán. Ebben az évben jött ki első filmje, a disztópikus hangvételű THX-1138, amely azonban Lucas szavai szerint barátságtalansága miatt sikertelen lett. Ezért az ekkor még csak ötletként létező űroperáját picit optimistábbnak képzelte el.

A történet központi konfliktusához a vietnámi háborúból merített ihletet, ekkoriban kezdődött az amerikai csapatok kivonása a távol-keleti országból. A nagy stúdiók azonban elutasították Lucas ötletét, végül a 20th Century Fox mégis beszállt, s egy tunéziai sivatagban megkezdődött a forgatás. Lucas az ifjú színészek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte az 1977. május 25-én bemutatott film számára.

A „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” játszódó film soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt, az 1977-es évben összesen pedig 775.4 millió dollárt.

Nyitókép: John D McHugh / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. május 15. 20:00
Lendvai Ildi néni névrokona. Ildi néni már 70 éve Lukas.
Akitlosz
2021. május 15. 11:25
Univerzum csak egy van. És az nem a Csillagok-háborúja. Érdekes, hogy réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban egészen emberszerű lények milyen jól beszélnek angolul.
Lion
2021. május 14. 23:05
Az Erő legyen vele! :)
TK421
2021. május 14. 22:50
Hát, George, az első trilógiáddal legendát teremtettél, ezt el kell ismerni. Ami az ókorban az Iliász, a középkorban a Shakespeare-királydrámák, az a XX. század végén a Star Wars. De te kiöregedtél, elfáradtál, kiégtél, és csak ekkor csináltad meg az előzménytrilógiát, amit nagyon eltoltál. Pedig látszólag megvolt a lehetőség. De nem ez volt a legrosszabb. Mert ezután aprópénzre váltottad a legendát. A legtöbbet ígérőnek adtad el egykori dicsőséged romjait, az meg semmitől sem riadt vissza és már szándékosan bújt át az alacsonyra rakott léc alatt. Így csinálták meg az új trilógiát, amiről nem lehet eldönteni, hogy inkább gyalázatos, szánalmas vagy egyszerűen röhejes, de mindenesetre jellemző a mai kor "filmiparnak" hazudott szemétgyártására. És ebben - saját szellemi gyermeked megerőszakolásában - sajnos te is mélyen benne vagy, George. Azért boldog szülinapot, de csinálhattad volna jobban is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!