Labradorok diagnosztizálják a COVID-fertőzést Thaiföldön

2021. március 17. 16:14

Csaknem 95 százalékos pontossággal szimatolják ki a koronavírussal való fertőzöttséget az emberi izzadságból a betanított kutyák.

2021. március 17. 16:14
null

Az állatok bevethetők lehetnek forgalmas közlekedési csomópontokban, ahol másodpercek alatt azonosíthatják a vírus jelenlétét - mondta a projekt vezetője. A hat kutya egy hathónapos képzésen vett részt, melynek során például egy forgókeréken hat edény közül kellett kiválasztaniuk azt, amely fertőzött beteg izzadságmintáját tartalmazta.    

„A kutyáknak csak 1-2 másodpercre volt szükségük, hogy azonosítsák a vírust” – mondta a projektet vezető Kaywalee Chatdarong, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatója.    

Egy perc alatt képesek 60 mintát átvizsgálni a négylábúak.

Korábban is hírt adtunk már arról, hogy bizonyos kutyák képesek észlelni a Cocid-19-ben szenvedő betegek izzadságában lévő illékony szerves vegyületeket akkor is, ha az illetőnek nincsenek tünetei. A szakértő kiemelte, a kutyák nem közvetlenül az embereket fogják megszimatolni, hanem a tőlük vett mintákat vizsgálják át.  A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Chilében és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére. Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is.

(MTI)

Fotó:  MTI/EPA/Dave Hunt

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. március 17. 19:53
Miért mindig a kutyagyűlölő embertelen görények szólnak hozzá a kutyás cikkekhez? Foglalkozzatok az abortusszal. Kutyát meg ne tartsatok. Szaporodjatok, legyen jó sok állatgyűlölő geci kölkötök. Akik majd öreg korotokban úgy bánnak veletek, mint ti a kutyákkal. Oké?
jóember
2021. március 17. 19:43
Bámulatos a kutyák szaglása, gyakran taoasztalom és úgy tűnik számunkra hasznosan is tudják használni a bűnüldözésen kívül. Nekem is volt egy labradorom, hát mitmondjak, borzalmas egy kutya. Ha azt valaki megsimogatta, az a büdös életben nem tudta a kutyát levakarni magáról. Az ment, szinte rávetette magát az emberre, dugta a fejét, hogy simogassák. Két lábra állt úgy ölelte át az áldozatát. Éspersze a nyalogatás! Amúgy szerettük, csak vigyázni kellett vele.
Royce2.0
2021. március 17. 18:31
Szerintem közvetlenül a közlekedési csomópontokban kell alkalmazni. Aki szaglik, félreáll. Ha félelmet is akarnak kelteni, akkor rotweilereket képeznek ki erre a célra. :DDD
öszödibeszéd
2021. március 17. 17:51
Picur jobb is mint a PCR ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!