Leszállt a Holdra a Csang'o-5 kínai űrszonda

2020. december 01. 18:25

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 23-án indítottak útnak.

2020. december 01. 18:25
null

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség. Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 23-án indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében. Kínai közlés szerint mintegy kettő-négy kilogrammnyi kőzetmintát akarnak gyűjteni az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn.    

A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. Leszállóegysége fog lyukat fúrni a Hold felszínébe, és robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt. Ezeket a felszállóegység veszi át, amely majd dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal.    

A CCTV kínai állami televízió híradása szerint a következő két napban kezdi meg a leszállóegység a mintagyűjtést. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat emberes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2020. december 03. 05:30
Csángó lesz az... :-)
luisbathhelena
2020. december 02. 14:52
Ha egyre több mintát visznek el a Holdról meg fog változni a keringési pályája, így változik az árapály is :))))
Andilla
2020. december 02. 11:02
Aszittem csángók csángáltak el arrafelé... Mandi, kijavítjátok az elírást?
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. december 02. 07:12
Kína éveken belül saját űrbázist épít az ISS-el versenyezni, mivel a NASA blokkolja őket mindenhol ahol csak érik, jövőre küldik fel az első modult. Pár havonta rajtolnak el a kínai szondák, már lassan több mint a világ összes többi része együttvéve, Marsra is indítottak, februárban fog landolni. Sorozatosan szórják fel a katonai, civil, tudományos és kereskedelmi műholdakat is, szinte alig telik el pár nap már kilövés nélkül. És mindent SAJÁT technológiával, SAJÁT gyártással, SAJÁT rakétákkal, SAJÁT űrközpontból, SAJÁT mérnökökkel, semmilyen nemzetközi programban nincsenek és nem is lehetnek benne az amerikai kekeckedés miatt, kivéve az oroszokkal. Nevetve gázolnak át a nyugaton miközben az genderjogokkal, buzivécékkel, migránsokkal és feminizmussal van elfoglalva, már az önerőből induló emberes hold és marsprogramokat tervezgetik, saját, kizárólagosan kínai személyzettel, évtizedes távlatban 30-40 éven belül önfenntartó kolóniáik, mélyűri emberes progamjaik, több föld körüli ipari és űrhajó-összeszerelő űrállomásaik lehetnek és mi az kivárni egy 4000 éves birodalomnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!