Amerika legjobb iskoláit támadják a progresszívek

2020. november 27. 15:44

Szigorú felvételik helyett lottórendszerrel segítenék a feketéket és latinókat az ázsiai származású diákokkal teli amerikai elitgimnáziumokba.

2020. november 27. 15:44
null

A San Franciscóban működő Lowell Gimnázium az ország legkiválóbb iskolái közé tartozik, a diákokat szigorúan addigi iskolai eredményeik alapján vették fel az intézménybe – eddig. Az idei koronavírus-járványra hivatkozva viszont a demokrata vezetésű város oktatási illetékesei alapjaiban változtatták meg a felvételi rendszert: egyszerűen lottószisztémát vezetnek be a következő évre, szerencsejátékos alapokra helyezve a bejutást. A San Franciscóban élő diákoknak csak egy egységes jelentkezési lapot kell kitölteniük, amelyen több iskolát is megjelölhetnek, és a szabad helyek függvényében veszik fel őket az általuk megjelölt intézmények egyikébe. Ha túljelentkezés van, random lottószerű eljárással dől el, kit vesznek fel és kit nem.

A CBS San Francisco-i kiadásának cikke szerint egyes szülőknek nem tetszik az eljárás, mondván, a gyerekeik keményen tanultak, hogy a Lowellbe jelentkezhessenek, és most mégse lesz több esélyük bejutni, mint bárki másnak. A portál kitér arra is, hogy a Lowellben alig 2 százalék a feketék aránya. Ennek kapcsán az iskolaigazgató, Dacotah Swett elmondta: „Bárcsak nagyobb campusunk lenne. Nagyon szeretném, ha az összes diákot felvehetnénk.”

Az iskolában ugyanakkor több mint hatvanszázalékos az ázsiai származásúak aránya – a lottórendszer a hagyományosan szorgalmas és jól teljesítő ázsiai családokat és sarjaikat sújtaná a legjobban. Az ígéretek szerint csak egy évfolyamra szólna a lottórendszer, de vannak, akik szerint ez lesz az új végleges megoldás, abból a célból, hogy az iskola „sokszínűbb" legyen a jövőben.

Tüntetnek a Thomas Jefferson-os szülők

Hasonló változások zajlanak a Virginiában, Washington DC közelében működő Thomas Jefferson Tudományos és Technológiai Gimnáziumban is, ami egyes felmérések szerint az USA legjobb középiskolája. 

Az itteni megyei oktatási hivatal régóta küzd azért, hogy több fekete és latino diák kerüljön be az elitgimnáziumba. Most azt közölték, hogy eltörlik az eddigi egységes felvételi tesztet, és a tervek szerint lottórendszert vezetnének be, ami nyitva állna bármely diák előtt, aki egy bizonyos jegyátlagot el tud érni.

A döntés ellen a Thomas Jeffersonba járó diákok és szüleik tiltakoztak, sőt, pert is indítottak a teszt megtartása érdekében. Egy hetedikes gyermek apja, Srinivas Akella elmondta: ők azért költöztek 2009-ben a megyébe, hogy a fia bekerülhessen ebbe a gimnáziumba, és a fia évekig készült és tanult arra, hogy felvételizhessen és képes legyen megfelelni az iskola szigorú követelményeinek. „Olyan ez, mint egy pofon” – mondta a változtatásokról a dühös szülő.

A Pacific Legal Foundation nevű konzervatív szervezet szerint ezek a változtatások törvénytelenül diszkriminálják az ázsiai származású amerikaiakat. A Thomas Jeffersonba járó diákok több mint hetven százaléka ázsiai származású, ellenben alig akad fekete és latino közöttük. Az itteni iskolákért felelős bizottság ki is jelentette, hogy a változtatások fontos oka a feketék és latinók hiánya.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2020. november 28. 13:55
Szerintem ott a képviselőket sorsolni kellene.
Rugo
2020. november 28. 10:21
San Francisco a polgármestere természetesen demokrata, nő, és színes bőrű
Rugo
2020. november 28. 10:14
A BLM őrület korában nehéz belátni, hogy a négerek többsége buta, mint a föld. IQ-t ugyanis még lottóval sem lehet nyerni.
palicsi
2020. november 28. 10:05
Egy Amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem , de a közel múltban megbuktatott egy egész osztályt. Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy a szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény, sem gazdag, sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát. A professzor azt mondta, OK, próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó? Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban bele egyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz. Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az meg örült az osztályzatnak. A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták hogy akkor ők minek igyekezzenek és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett. A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony eredményekért. Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott. Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni. Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő azért kevesebbet kap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!