Beperelték a Netflixet Sherlock Holmes karakterének megváltoztatása miatt

2020. augusztus 27. 14:18

A Sir Arthur Conan Doyle örökségét ápoló alapítvány szerint Holmes túl udvarias és érzelmes a nőkkel – írja az IGN.

2020. augusztus 27. 14:18
null

Sherlock Holmes, a dedukció mesterdetektívje történeteit már rengeteg alkalommal feldolgozták film- és sorozatformában egyaránt, a leghíresebb adaptációk a Jeremy Brett és a Benedict Cumberbatch nevével fémjelezett tévésorozatok. Újabban Superman és Geralt megformálója, Henry Cavill öltheti magára Holmes jellegzetes gúnyáját, ám ezúttal ő csak másodfőhős lesz húga, Enola mellett a Netflix közelgő filmjében. Mivel az alapkoncepció és a színészgárda (a főszerepet a Stranger Things-ből ismerős Millie Bobby Brown, édesanyját pedig Helena Bonham Carter alakítja) roppant izgalmasak, mi várjuk az Enola Holmes-t, ám ezzel a Conan Doyle Estate nincs így, sőt be is perelte az alkotókat egy nagyon furcsa indokkal.

A Conan Doyle Estate a Sherlock Holmes-sztorik írója, Sir Arthur Conan Doyle örökségét hivatott ápolni, és a szervezet jórészt Doyle rokonaiból, illetve leszármazottaiból áll. Értelemszerűen a Conan Doyle Estate vigyáz arra, hogy a megfelelő alkotók és gyártócégek jussanak hozzá az író karaktereihez és történeteihez, és természetesen azt is felügyelik, hogy ki, mit, milyen mértékben változtat meg az eredeti elképzelésekhez képest.

A Netflix megmásítja a karakter fejlődési ívét

A The Hollywood Reporter jelentése szerint az örökösök finoman szólva sem elégedettek az Enola Holmes-szal, ezért beperelték a Netflixet, mivel az alkotók nem megfelelő módon ábrázolják Sherlock Holmes-t és a zseniális detektív kapcsolatát a nőkkel. Persze az Enola Holmes alapanyaga nem Sir Arthur Conan Doyle szellemi terméke, hanem Nancy Springeré, aki 2006 és 2010 között jelentetett meg detektívregényeket Enolával a főszerepben. Ugyanakkor a Netflix-film készítői sok mindent átvettek az eredeti Sherlock Holmes-sztorikból is olyan motívumokkal, amelyek még szerzői jogi védelem alatt állnak. Ilyen módon az is kikötés, hogy Holmes nem lehet udvarias és érzelmes a nőkkel, hacsak a Netflix nem fizet jogdíjat a Conan Doyle Estate-nek.

Persze nem arról van szó, hogy az író örökösei nőgyűlölők lennének, koránt sem, az érv tisztán esztétikai, illetve ezzel összefüggésben életrajzi-művészi. A Conan Doyle Estate ugyanis azon az állásponton van, hogy az Enola Holmes megmásítja a karakter fejlődési ívét. Mivel Sir Arthur Conan Doyle elveszítette az első világháborúban az idősebb fiát és a bátyját, így kései Sherlock Holme-történetei sokkal érzelmesebbek lettek, az alkotó visszavett a figura hűvös racionalitásából és távolságtartásából, Sherlock a nőket és a kutyákat is nagyobb mértékben elkezdte tisztelni. Doyle örökösei úgy gondolják, hogy ha az adaptációk a fiatal Holmes-t érzelmesnek és tisztelettudónak mutatják be, holott az idősebb Holmes volt ilyen, akkor azzal egyszerűen megsértik az író eredeti, szerzői jog által védett koncepcióját is, mert ő csak a kései történeteket szánta ilyen jellegűnek.

A Conan Doyle Estate már a Ian McKellen főszereplésével készült 2015-ös Bill Condon-filmet, a Mr. Holmes-t is perbe fogta, de abból végül nem lett semmi – írta meg az IGN.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. november 02. 14:53
Nemhogy örülnének a Conan Doyle-ok! Nekem még az is tetszett a filmben, hogy az leplezetlen feminizmusa itt-ott már csípte a szemen.
civis72
2020. augusztus 28. 18:06
huszonegyedikszázadi libernyákoknak ez a haladás... mivel képtelenek újat alkotni.. tönkrebasszák a klasszikusokat
tango47
2020. augusztus 28. 15:17
Volt egy német opera rendező. Felsensteinnek hívták. Imádott Verdi operákat színre vinni, csak szinte mindegyiket a maga ízlésére formálta: az Aidában Radames SS ezredet parancsnokolt, és már csak a Heil Hitler köszöntés hiányzott a teljesen korhű és adekvát rendezéshez. Szegény Verdinek már nincsenek jogörökösei.
Rasdi
2020. augusztus 28. 14:46
A helyzet azonban bonyolultabb. A figura egyéniségét alakítják át, más műfajban csinálták, azaz Conan-Doyle-tól szinte egyedül néhány szereplő neve maradt. Igaz, az amerikai "jog", azaz bírósági eljárások a maguk laikus esküdtszékeivel még külön műfaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!